30.12.2017 u 10:32 | Zdravlje | Komentara:

BUDITE OPREZNI: Srčani udar ima drugačije simptome kod žena, EVO KOJI SU!

Srčani udar se može desiti i mlađima, ključna je ishrana u tome jer ako unosite dosta masti, dolazi do začepljenja krvnih sudova, samim tim do srčanog udara.U koliko ste gojazni ovaj rizik se povećava.

zena

Zato se zdravo hranite ako i budite fizički aktivni, smanjite cigaretama i alkoholom. Vodite račun ao svom zdravlju.

Obratite pažnju i na simptome koji se pojavljuju posebno kod žena!

  • Poteškoće pri disanju,bolovi u prsima
  • Povraćanje, mučnina, probavne smetnje,vrtoglavica.
  • Bolovi u vilici, pa i zubobolja mogu ukazivati na ovaj problem.

Kako biste spriječili srčani udar, morate paziti na ishrani i vašu kilažu. Gojazne osobe imaju veći rizik da dobiju srčani udar.

Trebate se zdravo hraniti tako ćete spriječiti razna oboljenja, stoga smanjite sol, i masti jer veliki unos soli i masti začepljava krvne sudove na taj način dolazi do srčanog udara.

Loading...

Uprkos verovanju da ”srce napada” kao grom iz vedra neba, postoje signali koji mogu ukazati na predstojeći srčani udar – danima, sedmicama, a nekada i mjesecima ranije. Nažalost, mnogi ova upozorenja organizma ne prepoznaju se na vreme da bi se spriječili infarkt ili oštećenja srčanog mišića.

Umor – Ukoliko mnogo radite i nedovoljno spavate, umor je logična posljedica toga. Međutim, ako bez razloga osećate malaksalost, moguće je da vaše srce ima smetnje u radu i pumpa nedovoljnu količinu krvi u tkiva, uslijed čega se ona ne snabdevaju kiseonikom. U zavisnosti od uzroka, ova stanja se mogu uspješno liječiti.

”Preskakanje srca” – predstavlja karakteristični poremećaj u radu srca uslijed preuranjenih otkucaja koji remete ritam. To nije simptom koji treba zanemariti, posebno ukoliko se ponavlja. Uzrok se najčešće može otkriti EKG pregledom i nakon toga liječiti.

Usporavanje ili ubrzavanje otkucaja – Normalno srce ima 60 do 80 otkucaja u minuti, a sve ispod toga naziva se bradikardija (usporen srčani ritam), odnosno tahikardija (ukoliko srce ima više otkucaja). U zavisnosti od uzroka, ova stanja mogu se liječiti pre nego što se pojave drastične promjene na srčanom mišiču (zadebljanje, odumiranje tkiva, tromb…)

Bol – Probadanje u predjelu grudi ne mora obavezno ukazivati na poremećaj u radu srca ili predinfarktno stanje. Najčešće je u pitanju problem s probavom, gasovi ili smetnje u radu želuca. Međutim, treba obratiti pažnju na jak i dugotrajan bol na sredini grudne kosti, koji traje duže od 15 minuta. Bol se često širi prema ramenima, u jednu ili obje ruke i donju vilicu, i najjasniji je signal predinfarktnog stanja.

Izvor: prirodni-lijek

loading...
Loading...

Vaš komentar na članak: