30.12.2017 u 10:32 | Zdravlje | Komentari

BUDITE OPREZNI: Srčani udar ima drugačije simptome kod žena, EVO KOJI SU!

Srčani udar se može desiti i mlađima, ključna je ishrana u tome jer ako unosite dosta masti, dolazi do začepljenja krvnih sudova, samim tim do srčanog udara.U koliko ste gojazni ovaj rizik se povećava.

zena

Zato se zdravo hranite ako i budite fizički aktivni, smanjite cigaretama i alkoholom. Vodite račun ao svom zdravlju.

Obratite pažnju i na simptome koji se pojavljuju posebno kod žena!

  • Poteškoće pri disanju,bolovi u prsima
  • Povraćanje, mučnina, probavne smetnje,vrtoglavica.
  • Bolovi u vilici, pa i zubobolja mogu ukazivati na ovaj problem.

Kako biste spriječili srčani udar, morate paziti na ishrani i vašu kilažu. Gojazne osobe imaju veći rizik da dobiju srčani udar.

Loading...

Trebate se zdravo hraniti tako ćete spriječiti razna oboljenja, stoga smanjite sol, i masti jer veliki unos soli i masti začepljava krvne sudove na taj način dolazi do srčanog udara.

Uprkos verovanju da ”srce napada” kao grom iz vedra neba, postoje signali koji mogu ukazati na predstojeći srčani udar – danima, sedmicama, a nekada i mjesecima ranije. Nažalost, mnogi ova upozorenja organizma ne prepoznaju se na vreme da bi se spriječili infarkt ili oštećenja srčanog mišića.

Umor – Ukoliko mnogo radite i nedovoljno spavate, umor je logična posljedica toga. Međutim, ako bez razloga osećate malaksalost, moguće je da vaše srce ima smetnje u radu i pumpa nedovoljnu količinu krvi u tkiva, uslijed čega se ona ne snabdevaju kiseonikom. U zavisnosti od uzroka, ova stanja se mogu uspješno liječiti.

”Preskakanje srca” – predstavlja karakteristični poremećaj u radu srca uslijed preuranjenih otkucaja koji remete ritam. To nije simptom koji treba zanemariti, posebno ukoliko se ponavlja. Uzrok se najčešće može otkriti EKG pregledom i nakon toga liječiti.

Usporavanje ili ubrzavanje otkucaja – Normalno srce ima 60 do 80 otkucaja u minuti, a sve ispod toga naziva se bradikardija (usporen srčani ritam), odnosno tahikardija (ukoliko srce ima više otkucaja). U zavisnosti od uzroka, ova stanja mogu se liječiti pre nego što se pojave drastične promjene na srčanom mišiču (zadebljanje, odumiranje tkiva, tromb…)

Bol – Probadanje u predjelu grudi ne mora obavezno ukazivati na poremećaj u radu srca ili predinfarktno stanje. Najčešće je u pitanju problem s probavom, gasovi ili smetnje u radu želuca. Međutim, treba obratiti pažnju na jak i dugotrajan bol na sredini grudne kosti, koji traje duže od 15 minuta. Bol se često širi prema ramenima, u jednu ili obje ruke i donju vilicu, i najjasniji je signal predinfarktnog stanja.

Izvor: prirodni-lijek

Vaš komentar na članak: