26.10.2014 u 22:38 | Biljke, Voće | Komentari

Domaći sirup protiv kašlja. Pravimo sami – brzo i jednostavno

Kašalj kod djece, ali i kod odraslih, može biti veoma uporan i dasadan i trajati veoma dugo. Kad su u pitanju djeca, uglavnom kupujemo sirupe na biljnoj bazi, ali čak i onda kada piše da su svi sastojci prirodni, uvijek se nađe barem jedan za koji ne znamo šta znači.

watermarked-DSCN2634_новый-размер

Najbolji sirup protiv kašlja, kako prenosi portal uspesnazena.com, je sirup napravljen sopstvenim rukama, od prirodnih komponenata koje ima svaka kuća. Priprema se brzo i jednostavno.

Domaći sirup protiv kašlja. Recept:

- 200 ml meda
- 2 supene kašike limunovog soka
- 1 puna supena kašika sušene žalfije
- 2 šerpice

Loading...

Priprema:

Promiješajte sve sastojke i stavite smjesu na vodenu paru. U donju šerpicu naspite vodu, u gornju – smjesu. Gornju posudu sa smjesom poklopite. Kad voda u donjem sudu provri, ostavite još 5 minuta da se gornja smjesa dobro ugrije.

watermarked-11

Skinite sa šporeta i umotajte u nešto toplo na 20-ak minuta ili ostavite u termosu na isto vrijeme. Procijedite i sipajte u čistu staklenu flašu ili teglu.

watermarked-22

Djeci davati po 1 kafenu kašiku sirupa 3-4 puta dnevno. Odrasli uzimaju isto toliko, ali po 1 supenu kašiku.

Sirup možete čuvati u frižideru nekoliko mjeseci, tako da po potrebi možete napraviti veću količinu.

Ovaj sirup ne samo da ublažava uporan kašalj i pomaže pri izlječenju bolnog grla, nego i žalfija u njegovom sastavu posjeduje antibakterijska svojstva i djeluje kao antipiretik

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: