11.01.2017 u 15:18 | Recepti, Zdravlje | Komentari

DETOKSIKACIJA NAKON BLAGDANA: Očistite jetru od kolača, pečenke ili ‘čašice više’

Kako poštedjeti gušteraču ‘prekovremenog’ rada za blagdane?

jetra

‘Piskavica plus’, tj. piskavica uopće, smanjuje ukupni glikemijski indeks obroka koji se uzima oko sat vremena nakon njenog unosa u organizam. Jednostavno uzmite čajnu žličicu (oko 5 g) piskavice u vodi, limunadi, jogurtu kao međuoobrok prije dva glavna obroka u danu i bit ćete manje gladni, a smanjit će se i žudnja za šećerom

Za svaki komad kolača, pečenke ili čašice previše, jetra će oslikati na našem licu podočnjake, a koža i kosa izgubit će sjaj. Jetra je i zlopamtilo, jer ne oprašta lako, pa kad ta najveća žlijezda našeg tijela nije u dobroj formi, nismo ni mi – postajemo umorni i mrzovoljni. Jedino što nam preostaje je DETOKSIKACIJA.

I ovdje, naravno, vrijedi pravilo: bolje spriječiti, nego liječiti, ali realno, Božićni i novogodišnji blagdani nisu vrijeme u kojem ćemo se (ako baš ne moramo) puno toga odricati. Kako se ipak sačuvati od prevelikog unosa šećera i masti? Kako se brzo i na prirodan način detoksicirati? Mi u „Matičnjaku“ mislimo da i za ovaj problem postoji priroda, a ona uvijek ima rješenje.

Loading...

‘Piskavica plus’ za komad torte minus

Iz osobnog iskustva znam da ću u ove dane, ako ničim drugim, pretjerati s kolačima. No, problem leži u tome što zamamne slastice blagdanskog stola u sebi kriju – šećer.

Stara izreka kaže: „Šećer dolazi na kraju„, ali u praksi on je i početak i kraj, jer evo što se događa kad pojedemo komad torte previše:

1. šećer u krvi naglo poraste, a onda: 2. tijelo (gušterača) luči sve više i više inzulina kako bi s tim naglim porastom šećera u krvi moglo izaći na kraj; 3. zbog prekomjerne razine inzulina, šećer u krvi zatim naglo pada; 4. zato sad osjećamo glad umor i razdražljivost; 5. žudimo za još više hrane, opet smo gladni; 6. debljamo se; 7. nagle promjene razine šećera u krvi mogu rezultirati otpornošću tijela na inzulin, a to na kraju dovodi i do dijeabetesa tipa 2.

Kako ovome doskočiti i poštedjeti gušteraču „prekovremenog „ rada za blagdane? „Piskavica plus“, tj. piskavica uopće, smanjuje ukupni glikemijski indeks obroka koji se uzima oko sat vremena nakon njenog unosa u organizam. Jednostavno uzmite čajnu žličicu (oko 5 g) piskavice u vodi, limunadi, jogurtu kao međuoobrok prije dva glavna obroka u danu i bit ćete manje gladni, a smanjit će se i žudnja za šećerom.

Ona je, doduše, gorkog okusa, jer smo joj dodali ekstrakt grejpa kojeg često nazivamo i „prirodnim antibiotikom“, koji bez štetnih nuspojava uništava viruse, gljivice, parazite, pa čak i ozloglašenu – candidu. U ovom pripravku Vam se nalaze i posije zobi koje potiču zdravu probavu, a koje su i najprirodniji i najjeftiniji j izvor beta glucana i selena (zaboravite želatinozne kapsule i sintetičke betaglucane).

U „Piskavicu plus“ dodali smo još i sušene opne crnog grožđa kao izvor resveratrola, vrlo moćnog antioksidansa, začin kurkumu koja je moćni „čistač“ organizma, macu kao adaptogen i, naravno, sikavicu kao izvor silimarina, neophodnog za dobru jetru i dobro raspoloženje.

I još nešto važno o samoj piskavici. Važno je znati da je ova „Hipokratova hrana i lijek“ najbolji prirodni izvor željeza, da snižava razinu kolesterola, triglicerida, da pomaže muškarcima kod problema s uvećanom prostatom i smanjenim libidom, ženama kod tegoba s menopauzom, sprječava osteoporozu, ublažava tegobe kod PMS- a, pospješuje proizvodnju mlijeka u dojilja itd.

Za one koji nakon blagdana žele malo vježbati, trčati, ili najbolje, samo šetati, dobro je znati i to da je piskavica prirodni anabolik, tj. da pomaže potrošnju energetskih zaliha iz masnog tkiva, te oblikovanju i zatezanju mišića i uopće pojačan anabolički učinak pospješuje stvaranje novog vezivnog, koštanog i već spomenutog mišićnog tkiva. Na kraju ono najvažnije – neka novija istraživanja pokazuju da piskavica pospješuje odumiranje tumorskog tkiva i metastaza.

Ako piskavicom pomognemo gušterači, sikavicom ćemo pomoći jetri, ali ipak pazite, nije cilj da sad nakon blagdana silimarin uzimate u obliku želatinoznih kapsula (želatina se dobiva iskuhavanjem svinjskih i goveđih kostiju) u kojima se nalazi ekstrakt sikavice dobiven od sjemenki koje su prije toga potopljjene u aceton… Isto tako nije realno očekivati čuda ni od „svemoćnog čaja“ kad dragocjene sjemenke sikavice i piskavice prelijemo vrućom vodom. To nema smisla, uništit ćemo ono najvrjednije.

Zato Vam mi iz našeg „Matičnjaka“ nudimo granulati sikavice kao najvrjedniji i najprirodniji izvor silimarina dobiven samo mehaničkom obradom sjemenki sikavice. Tu je, naravno, i hladno cijeđeno ulje sikavice koje sadrži manje silimarina u odnosu na granulat, ali i ono će nas dobro detoksicirati, a ako ga primijenimo oralno i dermalno, onda će nam i koža dobiti onaj stari sjaj od badnje večeri.

Silimarin u najizvornijem obliku

Od nedavno „Matičnjak“ nudi izvrstan novi proizvod – granulat sikavice. To je potpuno prirodan proizvod od sjemenki (ploda) sikavice iz kontroliranog ekološkog uzgoja. Proizvod je dobiven mehaničkim postupkom, bez dodataka konzervansa, boja i drugih aditiva i ne sadrži alergene. Njegova moć sadržana je u cjelovitom silimarin kompleksu u sirovom nekristaliziranom obliku. Silimarin je čak 10 puta jači antioksidant od vitamina E. Osim što stanice organizma štiti od oksidativnog šoka, silimarin za 35 posto povećava razinu još jednog značajnog antioksidanta – glutationa, odgovornog za čišćenje jetre od otrova, pa omogućava jetri da čisti krv.

Granulat sikavice je i prirodni izvor vitamina E (400mg/kg), a odlikuje se i visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselima. Štiti, njeguje i snaži jetru, podržava pravilno funkcioniranje metabolizma i održava normalnu razinu kolesterola u krvi.

Sa svega 7 grama granulata sikavice dnevno, jednostavno i učinkovito održavamo zdravlje jetre, koja je najvažniji metabolički organizam i ključna za opće dobro zdravlje organizma.

Granulat dodajemo našim uobičajenim obrocima, možemo ga umiješati u jogurt, voćni sok, kašu od žitarica, riže ili krumpira; dnevno preporučenu količinu (7 grama) možemo podijeliti u više obroka.

Kod težih oboljenja jetre (hepatitis npr.), oštećenja jetre uzrokovanih nepravilnom prehranom, alkoholom, lijekovima ili u slučaju trovanja, dobro je kroz dva tjedna uzimati do 18 grama granulata dnevno, zatim napraviti dvotjednu pauzu, kontrolirati stanje jetre, te po potrebi nastaviti konzumirati do 7 grama granulata dnevno.

Med i jetra se vole, a do značajne količine silimarina možete doći i kroz dvije žličice „Matičnjakovog“ meda „Hepta sane“. Medu je osim sikavice dodana piskavica i kurkuma, a to znači da je ovaj med dobar i za dijabetičare, jer kombinacija fruktoze i piskavice smanjuje glikemijski indeks i tako postaje odličan funkcionalni međuobrok. Kurkuma je između ostalog i odličan čistač jetre.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: