06.10.2024 u 16:12 | Kućni savjeti | Komentari

Kako se riješiti i spriječiti pojavu vlage u kući ili stanu

Vlaga u kući ili stanu jedan je od najčešćih problema s kojima se suočavaju vlasnici nekretnina. Ona ne samo da može uzrokovati neugodne mirise i estetske probleme poput mrlja i plijesni, već može negativno utjecati na zdravlje ljudi, pogotovo na one s respiratornim problemima poput astme. Vlaga potiče razvoj plijesni i gljivica koje mogu izazvati alergijske reakcije, iritacije dišnih puteva i druge zdravstvene tegobe. Kako bi se ovaj problem riješio i spriječio, potrebno je razumjeti kako vlaga nastaje, te koje korake možemo poduzeti da je uklonimo i spriječimo njezin povratak.

vlaga

Uzroci vlage u stanu ili kući

Vlaga u stanu može imati nekoliko različitih izvora:

Kondenzacija – Kondenzacija je najčešći uzrok vlage u zatvorenim prostorima. Nastaje kada topli zrak u stanu dolazi u dodir s hladnim površinama, poput zidova, prozora ili poda. Zrak gubi sposobnost zadržavanja vlage, zbog čega se ona taloži na tim hladnim površinama u obliku kapljica vode.

Propuštanje vode – Pukotine u zidovima, neispravni krovovi ili loša izolacija prozora i vrata mogu dopustiti prodiranje vode u unutrašnjost. Čak i mala oštećenja mogu rezultirati ozbiljnim problemima s vlagom, osobito tijekom kišnih razdoblja.

Kapilarna vlaga – Ovo je vlaga koja dolazi iz tla, a zatim se penje kroz zidove zbog loše hidroizolacije. Ova vrsta vlage najčešće se pojavljuje u podrumima ili prizemnim prostorima.

Loša ventilacija – Prostorije koje nisu dobro ventilirane, kao što su kupaonice i kuhinje, posebno su sklone nakupljanju vlage. Kuhanje, tuširanje i sušenje rublja sve su aktivnosti koje ispuštaju veliku količinu vlage u zrak.

Kako ukloniti vlagu u kući ili stanu

Loading...

Ako već imate problem s vlagom u stanu ili kući, postoji nekoliko metoda koje možete isprobati kako biste je uklonili:

1. Poboljšanje ventilacije

Jedan od prvih koraka u borbi protiv vlage je poboljšanje ventilacije. Svakodnevno otvaranje prozora i omogućavanje protoka svježeg zraka može značajno smanjiti kondenzaciju i spriječiti nastanak plijesni. Ventilatori u kupaonicama i kuhinjama također mogu pomoći u odvođenju viška vlage koja se stvara prilikom tuširanja ili kuhanja.

2. Korištenje odvlaživača zraka

Odvlaživači zraka su uređaji koji iz zraka uklanjaju višak vlage. Postoje različiti modeli, od malih prenosivih odvlaživača koji su prikladni za pojedine prostorije, do većih uređaja koji mogu djelovati na cijelu kuću. Redovita upotreba ovih uređaja može značajno smanjiti razinu vlage i spriječiti pojavu kondenzacije na prozorima i zidovima.

3. Popravak pukotina i propuštanja

Ako vlaga dolazi zbog vanjskih utjecaja, poput curenja krova ili oštećenih zidova, nužno je da se ti problemi poprave što prije. Pukotine na zidovima treba zapečatiti odgovarajućim materijalima, dok je krovne propuštanja najbolje prepustiti profesionalcima kako bi se osigurala trajna rješenja.

4. Korištenje specijalnih premaza za zidove

Ako se vlaga pojavljuje na zidovima, postoji nekoliko specijalnih premaza koji mogu pomoći u borbi protiv plijesni i vlage. Ovi premazi često sadrže antifungalne sastojke koji sprječavaju rast plijesni. Također, mogu pomoći u sprječavanju kapilarne vlage iz tla.

5. Izolacija prozora i vrata

Neadekvatna izolacija prozora i vrata može dopustiti ulazak hladnog zraka, što povećava mogućnost kondenzacije. Korištenje brtvi i izolacijskih traka na prozorima i vratima može pomoći da se prostorije zadrže toplima, smanjujući rizik od nakupljanja vlage na hladnim površinama.

Kako spriječiti nastanak vlage

Prevencija je ključna kada je riječ o borbi protiv vlage. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili njezin nastanak:

1. Redovito provjetravanje

Otvaranje prozora barem 15 minuta dnevno može pomoći da svježi zrak uđe u prostorije, što će smanjiti vlagu u zraku. Prostorije poput kupaonice i kuhinje trebaju dodatnu pažnju zbog visoke razine vlage koja se stvara u tim dijelovima kuće.

2. Kontrola vlage prilikom kuhanja i tuširanja

Koristite poklopce prilikom kuhanja i uvijek uključite ventilatore u kuhinji i kupaonici kako biste spriječili nakupljanje vlage. Ako nemate ventilator, otvorite prozor ili vrata kako biste omogućili izlaz vlage iz tih prostorija.

3. Izbjegavanje sušenja rublja u zatvorenom prostoru

Sušenje rublja u zatvorenim prostorijama može značajno povećati razinu vlage u zraku. Ako je moguće, sušite rublje na otvorenom ili koristite sušilicu rublja s ugrađenim ventilatorom za odvod vlage.

4. Održavanje krova i oluka

Redovito pregledavajte krov i oluke kako biste bili sigurni da nema propuštanja. Začepljeni oluci mogu uzrokovati da se voda nakuplja i propušta u zidove, što može dovesti do problema s vlagom u unutrašnjosti kuće.

Zaključak

Vlaga u kući ili stanu može biti ozbiljan problem, ali uz pravilne mjere, moguće ju je kontrolirati i spriječiti. Redovita ventilacija, upotreba odvlaživača zraka, popravak propuštanja i pravilno održavanje prostorija ključni su faktori u borbi protiv vlage. Također, preventivne mjere poput izolacije prozora i vrata te izbjegavanje sušenja rublja u zatvorenom prostoru mogu pomoći da se spriječi njezin nastanak. Na taj način, vaš dom će ostati suh, ugodan i zdrav za život.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: