28.09.2024 u 15:58 | Povrće, Zdravlje | Komentari

Zašto ove godine trebate napraviti kiseli kupus: On je mnogo toga više od ukusne salate

Kiseli kupus, poznat i kao fermentirani kupus, jedno je od najstarijih fermentiranih jela na svijetu, a odavno je prepoznat po svojoj ljekovitosti i zdravstvenim prednostima. Ovaj jednostavan, ali izuzetno koristan proizvod dobiva se fermentacijom svježeg kupusa uz pomoć bakterija mliječne kiseline, koje igraju ključnu ulogu u očuvanju njegovih hranjivih vrijednosti i stvaranju specifičnog kiselkastog okusa. Iako se tradicionalno koristi kao prilog ili sastojak u raznim jelima, kiseli kupus je mnogo više od ukusnog dodatka – on je pravi lijek iz prirode s brojnim zdravstvenim blagodatima.

bure-kupus

1. Bogati izvor probiotika

Jedna od glavnih ljekovitih karakteristika kiselog kupusa leži u njegovom bogatstvu probioticima. Tijekom procesa fermentacije, bakterije mliječne kiseline razgrađuju šećere iz kupusa, stvarajući mliječnu kiselinu koja daje kiselinu i specifičan okus. Probiotici su korisne bakterije koje pozitivno utječu na naš probavni sustav. Pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore, sprečavaju rast patogenih bakterija i doprinose boljoj probavi hrane. Zdrava crijevna flora povezana je s jačanjem imuniteta, smanjenjem upalnih procesa u tijelu i boljom apsorpcijom hranjivih tvari. Redovita konzumacija kiselog kupusa može pomoći kod problema kao što su nadutost, zatvor, sindrom iritabilnog crijeva i opći problemi s probavom.

2. Podrška imunološkom sustavu

Loading...

Osim probiotika, kiseli kupus bogat je vitaminom C, koji je poznat po svom ključnom doprinosu zdravlju imunološkog sustava. Vitamin C je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa, jača tjelesnu obranu i doprinosi bržem oporavku od bolesti. Zanimljivo je da je kiseli kupus nekada bio ključan izvor vitamina C za mornare, sprječavajući bolest skorbut tijekom dugih putovanja kada su svježe namirnice bile nedostupne.

Uz vitamin C, kiseli kupus sadrži i druge hranjive tvari koje podržavaju imunitet, uključujući vitamin K, željezo, i mangan. Vitamin K je ključan za zdravlje kostiju i pravilan rad krvožilnog sustava, dok željezo igra važnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica i prijenosu kisika kroz tijelo.

3. Antioksidativna svojstva

Antioksidansi su tvari koje neutraliziraju slobodne radikale u tijelu, čime smanjuju rizik od kroničnih bolesti kao što su srčane bolesti, rak i dijabetes. Kiseli kupus sadrži nekoliko važnih antioksidanata, uključujući vitamin C, flavonoide i polifenole. Ti spojevi pomažu u zaštiti stanica od oštećenja, smanjuju upalne procese i jačaju prirodne obrambene mehanizme tijela.

Fermentacija također povećava biodostupnost nekih hranjivih tvari u kupusu, čineći ih lakše apsorbiranim u tijelu. Na primjer, količina antioksidansa u kiselom kupusu je veća nego u svježem kupusu zbog procesa fermentacije.

4. Poboljšanje zdravlja srca

Kiseli kupus može biti koristan i za zdravlje srca, zahvaljujući kombinaciji vlakana, probiotika i antioksidansa. Vlakna pomažu u smanjenju razine lošeg kolesterola (LDL) u krvi, dok probiotici pomažu smanjiti krvni tlak i održavati zdravlje krvnih žila. Osim toga, fermentirana hrana poput kiselog kupusa može pomoći u snižavanju razine upalnih markera u krvi, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Studije su pokazale da fermentirana hrana može imati povoljan učinak na krvni tlak, osobito kod ljudi koji imaju hipertenziju. Smatra se da probiotici iz fermentirane hrane utječu na ravnotežu mikrobioma u crijevima, što zauzvrat utječe na regulaciju krvnog tlaka.

5. Podrška mentalnom zdravlju

Postoji sve više dokaza koji povezuju zdravlje crijeva s mentalnim zdravljem, a kiseli kupus, bogat probioticima, može igrati važnu ulogu u održavanju mentalnog blagostanja. Zdrava crijevna flora pozitivno utječe na proizvodnju neurotransmitera poput serotonina, koji je ključan za regulaciju raspoloženja, stresa i anksioznosti. Nekoliko istraživanja sugerira da osobe koje redovito konzumiraju probiotike imaju manju vjerojatnost da razviju depresiju i anksiozne poremećaje.

6. Pomaže u kontroli tjelesne težine

Kiseli kupus je niskokalorična namirnica, ali bogata vlaknima, što ga čini odličnim izborom za osobe koje žele kontrolirati svoju tjelesnu težinu. Vlakna pomažu da se duže osjećamo siti, smanjujući potrebu za prejedanjem ili konzumiranjem nezdravih grickalica. Također, fermentirana hrana može poboljšati metabolizam, što može dodatno pridonijeti održavanju zdrave tjelesne težine.

7. Zdravlje kostiju

Kiseli kupus je dobar izvor vitamina K2, koji igra ključnu ulogu u zdravlju kostiju. Vitamin K2 pomaže u aktivaciji proteina koji vežu kalcij u kostima, čime doprinosi jačanju koštanog tkiva i smanjenju rizika od osteoporoze. Istraživanja su pokazala da fermentirana hrana bogata vitaminom K2 može poboljšati mineralnu gustoću kostiju i smanjiti učestalost prijeloma kod starijih osoba.

8. Detoksikacija tijela

Kiseli kupus može pomoći u detoksikaciji tijela zahvaljujući bogatstvu vlakana i probiotika. Ove hranjive tvari potiču eliminaciju toksina iz crijeva i poboljšavaju rad probavnog sustava. Kiseli kupus također može pomoći u smanjenju razine štetnih spojeva poput nitrozamina, koji se mogu stvoriti tijekom probave određene hrane. Ova detoksikacijska svojstva pridonose općem zdravlju organizma, smanjenju rizika od bolesti i poboljšanju vitalnosti.

Zaključak

Kiseli kupus je mnogo više od običnog fermentiranog povrća – on je prava riznica zdravlja. Bogat probioticima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, kiseli kupus ima brojne ljekovite učinke na tijelo. Pomaže u održavanju zdravlja probavnog i imunološkog sustava, podržava zdravlje srca, kostiju i mentalnog zdravlja, te doprinosi detoksikaciji tijela. Uvrštavanje kiselog kupusa u prehranu može značajno poboljšati opće zdravlje i vitalnost, čineći ga nezamjenjivim dijelom zdrave prehrane.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: