29.09.2024 u 16:50 | Kućni savjeti | Komentari

Ove godine je prava najezda smrdibuba: Evo kako ih se riješiti na prirodan način

Smrdibube, poznate i kao smrdljivi martini ili smrdljivci, su insekti iz porodice Pentatomidae, a njihovo ime dolazi od specifičnog, neugodnog mirisa koji ispuštaju kao obrambeni mehanizam kada se osjete ugrožene. Ove bube su prepoznatljive po svom oklopnom tijelu u obliku štita i dolaze u raznim bojama, no najčešće su smeđe ili zelene. One su biljojedi i uglavnom se hrane biljkama, a najviše ih privlače voćke, povrće, te ukrasne biljke. Iako nisu opasne za ljude, njihova prisutnost u domovima i na usjevima može biti vrlo neugodna i uzrokovati štetu.

smrdibuba

Najezda smrdibuba posljednjih godina sve je veći problem diljem Europe i svijeta. Klimatske promjene, blaže zime, te globalizacija doprinose njihovom širenju. Smrdibube su invazivna vrsta, posebno smeđa mramorasta smrdibuba (Halyomorpha halys), koja potječe iz istočne Azije, ali je posljednjih desetljeća pronađena u mnogim dijelovima svijeta, uključujući i našu regiju. Ove bube često traže sklonište u domovima tijekom jeseni i zime, zbog čega su u tim sezonama prisutne u većem broju. Kada uđu u kuću, može biti teško riješiti ih se zbog njihovog iznimnog mirisa, koji mogu ispustiti kada ih se dira ili pokušava ukloniti.

Kako se riješiti smrdibuba?

S obzirom na to da su smrdibube postale prava napast u domovima i vrtovima, mnogi se pitaju kako ih se učinkovito riješiti bez oštećenja biljaka ili stvaranja neugodnih mirisa. Ispod su opisane metode koje možete primijeniti kako biste se borili protiv najezde ovih neugodnih insekata.

Loading...

1. Prevencija: spriječite njihov ulazak u dom

Prvi korak u borbi protiv smrdibuba je sprječavanje njihova ulaska u kuću. Tijekom jeseni, smrdibube traže toplo sklonište, a vaše je najbolje oružje preventivna zaštita:

Provjerite i popravite sve pukotine i otvore na prozorima i vratima. Smrdibube mogu ući kroz najmanje pukotine pa je važno zatvoriti sve moguće ulaze.
Postavite mrežice na prozore i vrata. One će biti učinkovita barijera, a osim smrdibuba, spriječit će ulazak i drugih insekata.

Koristite brtvila ili trake za zatvaranje prozorskih i vratnih pukotina. Prozori, vrata, pa čak i otvori za ventilaciju trebaju biti potpuno zatvoreni tijekom jeseni i zime.

2. Prirodni načini uklanjanja smrdibuba

Ako su smrdibube već ušle u vaš dom, postoji nekoliko prirodnih metoda kojima se možete poslužiti kako biste ih uklonili, a da ne izazovete neugodan miris koji ispuštaju:

Vakuumski usisavač: Jedan od najlakših načina da ih uklonite bez izazivanja neugodnog mirisa je korištenje usisavača. Međutim, važno je da nakon toga ispraznite vrećicu usisavača ili bacite sadržaj iz posude jer će smrad ostati u uređaju.

Mješavina sapuna i vode: Smrdibube se mogu lako utopiti, pa možete postaviti posudu s mješavinom sapuna i vode blizu prozora ili vrata. Bube će upasti u vodu i ugibati bez ispuštanja mirisa.
Ocat i voda: Sprej s mješavinom octa i vode može biti učinkovito sredstvo za tjeranje smrdibuba. Njih odbija miris octa, pa njime možete poprskati prozore, vrata i druge potencijalne ulaze.
Eterična ulja: Smrdibube također ne vole miris određenih eteričnih ulja, poput peperminta ili ulja čajevca. Mješavinu nekoliko kapi ovih ulja i vode možete poprskati po prozorima i okvirima vrata.

3. Kemijska sredstva za suzbijanje smrdibuba

Ako prirodne metode nisu dovoljno učinkovite, postoje i komercijalna sredstva koja možete koristiti kako biste ih se riješili. Međutim, važno je koristiti ih s oprezom, osobito unutar kuće:

Insekticidi: Postoje razni insekticidi specifično dizajnirani za smrdibube, ali oni mogu biti toksični za ljude i kućne ljubimce. Prije primjene, pažljivo pročitajte upute i izbjegavajte korištenje insekticida u zatvorenim prostorima gdje bi se mogli inhalirati.

Ljepljive trake: Smrdibube možete loviti pomoću ljepljivih traka postavljenih blizu prozora ili vrata. Ova metoda ne izaziva neugodan miris, ali može biti manje učinkovita kod velikih najezda.

4. Održavajte vrt i okoliš oko kuće

Da biste smanjili broj smrdibuba u svom dvorištu i vrtu, važno je održavati okolinu oko kuće čistom i urednom. Redovito uklanjajte otpalo lišće, korov i druge biljne ostatke jer smrdibube vole koristiti takva mjesta za skrivanje. Također, ako imate vrt s biljkama koje privlače smrdibube, poput rajčice, paprike i krastavaca, pokušajte posaditi biljke koje ih odbijaju, poput češnjaka i metvice.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: