10.04.2018 u 15:03 | Zdravlje | Komentari

UZMITE METAR U RUKE I IZMJERITE OBIM VRATA: Ako je veći od 38 cm, IMAMO LOŠU VIJEST ZA VAS!

Rezultati studije iz Brazila pokazali su kako je obim vrata povezan sa rizikom od srčanih oboljenja.

vrat-obim

U ovom istraživanju učestvovalo je oko 4.000 muškaraca, nakon čega su istraživači utvrdili da je idealan obim vrata za muškarce 38 centimetara.

Muškarci čiji je obim vrata veći za samo 2.5 centimetara od prosječne veličine imaju imaju veću šansu da budu rezistentni na insulin, povećan krvni pritisak, povišene trigliceride ili “dobar” holesterol.

Masnoće koje se nakupljaju oko vrata mogu da prouzrokuju pojavu upalnih procesa koji dovode do nakupljanja viška masti u karotidnim arterijama na vratu, što otežava rad srca, navodi se u studiji. Muškarci koji vježbaju često imaju razvijenija ramena i veći obim vrata, ali oni neće imati iste probleme jer je riječ o mišićima, a ne masnoćama.

Naredni korak koji bi, dakle, trebalo da napravite jeste da uzmete krojački metar i izmjerite obim vrata. Ukoliko broj bude bio veći od 38 centimetara, dobro bi bilo da zbog prevencije posjetite doktora.

On će sprovesti sve neophodne analize, izmjeriti krvni pritisak, kao i šećer u krvi i holesterol.

Rezultati studije pokazali su da osobe sa većim obimom vrata od prosječnog najčešće imaju tri ili više puta veći rizik od srčanih oboljenja

Izvor: b92

Vaš komentar na članak: