26.04.2015 u 22:18 | Featured, Kako smršati, Zdravlje | Komentari

Evo kako da IZGUBITE masti oko stomaka u 6 koraka!

Gojim se, a zdravo se hranim. Sve mi se skuplja oko stomaka. Jedem voće, pirinač, pijem sokove bez šećera, ne večeram, malo jedem, a dobijam masti oko stomaka”.

struk-pixabay-free

Ove rečenice se često mogu čuti kod nutricioniste. Iz ovih izjava se mogu primjetiti greške, a kada se na ovo doda još i stres, višak masti je zagarantovan.

Ukoliko ne unosimo dovoljno hrane, usporavamo bazalni metabolizam. Ako ne obezbijedimo tri dobro izbalansirana obroka, ne činimo dobro našem tijelu, već naprotiv, ostavljamo prostor da gricnemo nešto što se upravo istog trenutka može zalijepiti na naš stomak.

Da bi izbjegli višak masti moramo korigovati neke navike. Velika zabluda je korišćenje voća u velikoj količini! Moramo priznati da je voće veliki izvor vitamina, antioksidanata, ali isto tako sadrži i veliku količinu šećera. Lijepo, slatko, koloritno, da, kao takvo se jede upravo zato što nam pruža sladak ukus u ustima. Bez brige, voće se može koristiti, ali prednost treba dati voću sa manje slasti. Kupina, malina, borovnica, jabuka treba da bude vaš izbor, a voće sa dosta šećera, kao što su dinje, lubenice, grožđe i slično treba isključiti ili ograničiti. Neophodno je voditi računa i o količini voća, neka vam mjera bude vaša šaka, a vrijeme kada unosite voće je od 16 do 18 časova.

Loading...

Kako stres utiče na masti oko stomaka?

Kada smo pod stresom tijelo oslobađa hormon koji se naziva kortizol. Dokazano je da ukoliko se oslobodi kortizol u krvni sistem, postajemo manje osjetljivi na leptin, hormon koji mozgu poručuje da smo siti. Kada se to dogodi, onda jedemo više šećera. Dolazi do usporenja bazalnog metabolizma i do većeg unosa praznih kalorija. Stres takođe može dovesti do insulinske otpornosti i samim tim dolazi do gomilanja masti. Dolazi do gubitka mišićne mase, a tkivo visceralne stomačne masti se uvećava, od čega osobe dobijaju oblik jabuke, takozvano gomilanje sala oko stomaka. Kod osoba sa stresom dolazi do sindroma noćnog jedenja, koje dovodi do manjeg jutarnjeg apetita, a većeg prejedanja noću.

Postavlja se pitanje, na koji način ukloniti masti oko stomaka?

Veoma je jednostavno, uz malo truda i nekoliko koraka dobijamo za par nedelja željenu figuru.

Korak broj 1

Napraviti plan obroka. Doručak je veoma važan, može da bude kaša od amaranta sa kiselim mlijekom, ručak protein, komad mesa sa salatom, večera piletina sa grilovanim tikvicama. Ukoliko preskočimo obrok, usporićemo bazalni metabolizam, pravilno kombinujte namirnice i pravite odgovarajući razmak između obroka i viška neće biti.

Korak broj 2

Fizička aktivnost, ali ne kao što mislite, neke naporne vježbe, već šetnja u kombinaciji brzog i sporog hoda, prije doručka, doprinosi gubljenju kalorija.

Korak broj 3

Kupovina. Velika dilema, šta kupiti, krenuli ste po jedno, a tamo vam se nudi veliki broj namirnica. Daleko od očiju, daleko od srca, iskoristite to i suzite izbor odlaskom na pijacu, tamo ima dosta svježeg povrća, začina, ribe, jaja, sira i mesa.

Korak broj 4

Koristite namirnice koje ubrzavaju bazalni metabolizam. Dokazano je da senf, đumbir i ljuta paprika pospješuju bazalni metabolizam, limun i zeleni čaj nam takođe mogu pomoći. Napravite zeleni čaj sa limunom i đumbirom i popite prije obroka.

Korak broj 5

Manje stresa. Joga, meditacija, duboko disanje, mogu doprineti manjku stresa. Magnezijum, vitamin C, cink i kompleks vitamina B mogu dovesti do ublažavanja stresa.

Korak broj 6

Slatkiše, voćne sokove bez šećera, slane grickalice, obavezno eliministi iz ishrane, pored stresa igraju najvažniju ulogu u nastanku masti oko stomaka. Neka vam zdrava grickalica bude šaka sirovih badema ili lešnika 2 do 3 puta nedeljno.
Postavite sebi cilj i težite ka ostvarenju istog. Uz malo truda i strpljenja dobićete ono što želite. Samo hrabro, navike su tu da bi se mijenjale.

Izvor: balkanspress

Vaš komentar na članak: