22.02.2016 u 15:43 | Zdravlje | Komentari

Top 15 najboljih savjeta kako prestati pušiti jednom zauvijek

Odaberite jake motive, fizički i psihički se pripremite i već ste na pola puta do prestanka pušenja. Uz još nekoliko savjeta doći ćete do cilja i cigaretu odbaciti zauvijek

cigarete

Pušenje uzrokuje mnoge bolesti, od bolesti krvožilnog i respiratornog sustava do različitih vrsta karcinoma, i svake godine u svijetu ubija približno šest milijuna ljudi, među kojima je i više od 600.000 nepušača, koji obolijevaju i umiru zbog posljedica pasivnog pušenja.

- Koliko će osoba biti uspješna u prestanku pušenja, ovisi o motivaciji za prestanak, o stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o potpori koju dobije tijekom odvikavanja. Pri tome mogu biti učinkoviti savjeti liječnika, individualne konzultacije, savjetovanje preko telefonske linije, mobilne aplikacije, no najučinkovitijima su se ipak pokazale intenzivne bihevioralne intervencije, primjerice grupna terapija – kaže Boris Gracin, dr. med. spec. psihijatar, subspecijalist iz alkoholizma i drugih ovisnosti iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“ i voditelj škole nepušenja, koja se zasniva na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja.

Temeljni program traje pet dana (po dva sata svaki dan), a u okviru tog uvodnog programa nastoji se pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Nakon prvog tjedna polaznici se okupljaju u grupu podrške u kojoj razmjenjuju iskustva, raspravljaju o problemima vezanim uz odvikavanje i nastoje jedan drugome pomoći da ustraju u odluci, pojašnjava naš sugovornik.

- Program škole predstavlja modifikaciju američkog programa ‘Breathe free plan to stop smoking’ – 15 koraka do nepušenja. Premda se model odvikavanja temelji na radu u grupi, rad u školi usmjeren je prema pojedincu, od spoznavanja motivacije za prestanak pušenja, preko određivanja tipa pušača do analize dosadašnjih neuspjeha i pronalaženja novih motiva. Pojedinačno se analiziraju prednosti prestanka pušenja, važnost pozitivnog razmišljanja i vizualizacija sebe kao nepušača. Polaznike grupe učimo o pravilnoj prehrani, važnosti tjelovježbe itd. – kaže naš sugovornik.

No dodaje kako samo čvrsta odluka može pomoći na putu da se postane i ostane nepušač, pa je taj korak najvažniji. Svi koji žele prestati pušiti i trebaju pomoć u tome, u Školu nepušenja u NZJZ “Dr. Andrija Štampar” mogu se javiti tijekom cijele godine, a program je besplatan. Broj polaznika škole je ograničen (grupa može imati 8 do 12, odnosno najviše 15 polaznika), pa se treba najaviti, najbolje na broj telefona: 01/38 30 066.

Top 15 Najboljih savjeta škole nepušenja NZJZ “Andrija Štampar”

1. Odaberite prednosti nepušenja – fizičke (prestanak kašlja i upala, normalizacija krvnog tlaka…), emocionalne (povećanje samopouzdanja i samopoštovanja) te financijske – kućni budžet će se povećati.
2. Odredite datum prestanka pušenja
3. Tjelesno se pripremite – za prestanak pušenja treba priprema. Dobro je početi s vježbama disanja i laganim kardiovježbama.
4. Psihička priprema – prisjetite se motiva zbog kojih želite prestati pušiti.
5. Planirajte nagrade – one će vas motivirati.
6. Promatrajte nepušače i oponašajte ih.
7. Prestanite pušiti uz mali obred – proslavite svoju odluku da prestajete pušiti.
8. Uzimajte više tekućine – u prvom redu vode i prirodnih sokova. Pripazite na prehranu (izbjegavajte grickalice, umjesto njih jedite mrkvicu, celer, voće…).
9. Pronađite vremena za odmor – i opuštajte se na dnevnoj, tjednoj i godišnjoj bazi.
10. Probudite sposobnost maštanja – jačajte sposobnot pozitivnog razmišljanja.
11. Koristiti duhovnu snagu (vjerski sadržaji)
12. Smanjivanje žudnje – kad vas uhvati želja za cigaretom, otuširajte se ili izađite na svježi zrak. Možete se posvetiti i omiljenoj fizičkoj aktivnosti kako biste zaboravili na želju.
13. Ako ste posrnuli – ako ste opet zapalili cigaretu, ne treba odustati nego krenuti iznova. Recidiv je dio terapijskog procesa, ali se i on treba proanalizirati. Razmislite zašto ste posegnuli za cigaretom i pokušajte uočiti što drugi put možete učiniti da ne posustanete.
14. Ne zaboravite dvostruku pobjedu: pomozite i drugome da prestane pušiti.
15. Osjećajte se dobro – I to zbog sebe, jer sami gospodarimo svojim ponašanjem.

Prestanak pušenja donosi ova poboljšanja:

20 minuta nakon prestanka pušenja pada broj otkucaja srca i snižava se krvni tlak
12 sati kasnije razina ugljičnog monoksida u krvi pada na normalnu razinu
2-12 tjedana nakon prestanka cirkulacija je poboljšana, a plućna funkcija povećana
1-9 mjeseci nakon prestanka smanjuju se kašalj i kratkoća disanja
12 mjeseci nakon prestanka rizik nastanka koronarne srčane bolesti smanjen je upola
5 godina nakon prestanka rizik od moždanog udara je smanjen
10 godina nakon prestanka rizik obolijevanja od raka pluća smanjen je upola u odnosu na pušače, smanjuje se i rizik obolijevanja od raka usne šupljine, grkljana, jednjaka…
15 godina nakon prestanka rizik obolijevanja od srčane bolesti izjednačen je riziku u nepušača

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: