08.11.2020 u 12:44 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

Svaki signal koje vam tijelo šalje ima svoje značenje: Saznajte koje

Svima je dobro poznato da tijelo na vrijeme šalje upozoravajuće signale na promjene koje se dešavaju u organizmu. Međutim, mnogi ne obraćaju pažnju na njih i zbog toga često oblijevaju.

ledja

U nastavku provjerite pet signala koje vam vaše tijelo šalje kao upozorenje da je vrijeme da stanete na kraj sjedilačkom načinu života. Ako ih ozbiljno shvatite, možete na vrijeme spriječiti veće probleme.

1. Bol u donjem dijelu leđa

Za pravilno držanje bitan je rad na core mišićima, a ako ih ne održavate snažnima, bolovi u donjem dijelu leđa nisu ništa čudno.

Loading...

Osim toga, nedostatak fizičke aktivnosti može dovesti do nakupljanja kilograma, posebno oko struka, a to može stvoriti veliko opterećenje upravo na donjem dijelu leđa.

Dakle, ako vas boli donji dio leđa, dobro razmislite o više kretanja.

2. Loše spavate / stalno ste umorni

Nedostatak fizičke aktivnosti može imati negativan utjecaj na san. Između ostalog, istraživanja su pokazala da osobe koje su fizički aktivne između 30 i 40 minuta dnevno lakše utonu u miran san, a i sljedeći dan osjećaju se svježije i imaju više energije.

Također, iako možda zvuči kontradikorno, ali što ste manje aktivni, osjećat ćete se iscrpljenije i umornije. Osim toga, zbog neaktivnosti možete imati i učestalije grčeve u mišićima.

Zato idući put kad osjetite umor, umjesto da legnete na kauč, prošetatajte na čemu će vam vaše tijelo i mišići biti zahvalni.

3. Cijelo vrijeme nešto grickate

Ako ste fizički aktivni, nakon treninga osjećate glad zbog svih kalorija koje ste sagorijeli i to je normalno. Međutim, i zbog izostanka aktivnosti osjećaj gladi može biti pojačan.

Prema riječima stručnjaka, jedna od posljednica vođenja sjedilačkog života je povećana proizvodnja grelina, hormona zbog kojeg osjećamo glad.

U konačnici, zbog neaktivnosti lako možete upasti u začarani krug – izostanak aktivnosti dovest će do toga da jedete više, a kad pojedete više nego što je potrebno, osjećat ćete umorno i iscrpljeno. Leći ćete na kauč i vrlo brzo posegnuti za nečim za grickanje.

4. Mrzovoljni ste, potišteni i anksiozni

Svađate se, stalno ste loše volje ili ste pretjerano zabrinuti?

Razlog je možda prevelika količina vremena koju provodite ležeći na kauču, a prema riječima stručnjaka, fizička aktivnost je nešto što vam može pomoći stabilizirati raspoloženje.

Aktivan život čak ima povoljan utjecaj i na borbu s blagom depresijom. Dakle, ako ste trenutno loše raspoloženi, tužni ili nervozni, možda će fizička aktivnost biti dovoljna za rješavanje ovih problema.

5. Imate problema sa zatvorom

Loša probava nije posljedica samo nedovoljnog unosa vode i hrane s premalo vlakana.

Slaba ili nikakva tjelesna aktivnost također može loše utjecati na probavu i rad crijeva. Srećom, uvođenje aktivnosti u svakodnevnicu u kombinaciji sa zdravom prehranom pomaže riješiti ovaj problem.

Izvor: Zadovoljna.hr

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: