22.08.2017 u 8:30 | Featured, Zdravlje | Komentari

Ovih 8 dijelova tijela NIKADA NE SMIJETE da dodirnete rukama! A kladimo se da BAR DVA PIPKATE STALNO

Ponekad ruke rade same za sebe, vrzmaju nam se oko lica, čudnih objekata i većinu vremena, na našim rukama je bakterijski raj. Ne želite da ga prenesete na svoje tijelo – vjerujte nam.

ruke-prljave

Nokti su raj za bakterije

Postoji osam dijelova tijela koja nikako ne bi trebalo da dodirujete rukama. Garantujemo da bar dva od njih pipkate stalno.

1 Lice

Ove navike je teško riješiti se. Uvijek su vam govorili da ruke držite podalje od lica, ali zašto? Ovu naviku je tako teško razbiti! Na vašim šakama, konstantno su bakterije, virusi i alergeni, koji dospjevši na vaše lice mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.

2 Usta

Prestanite to da radite. Jedna studija je potvrdila da je tri četvrtine bakterija prenijeto u organizam preko usana. Jeste li uopšte svjesni koliko ih često dodirujete svaki dan.

Loading...

3 Otvorene rane

Možete dobiti infekciju. S obzirom na sve što smo već naveli, pomislite samo koliko je opasno pipati otvorenu ranu. Zaista, ne želite da se inficirate. Obavezno operite ruke pre nego što je dodirnete i zalijepite flaster preko.

4 Unutrašnjost nosa

Dovodite sebe u opasnost i izgleda ružno. U nosu žive zdrave bakterije. Zato kada gurnete prst u njega, vi narušavate njihovu ravnotežu i unosite one bakterije koje tu ne pripadaju. To može uzrokovati veliki problem po vaše zdravlje.

5 Zadnjica

Obavezno operite ruke. U ovoj oblasti su razne bakterije, uključujući i ešerihiju koli. Ona može biti štetna ako se nađe na vašim rukama. Zato ih dobro operite svaki put nakon što ih držite u blizini vaše zadnjice.

6 Oči

Koža će vam izgledati starije. Bez obzira na bakterije, ovo je jako štetno za kožu oko vaših očiju. A, možete zaraditi i konjuktivitis.

7 Unutrašnjost uha

Uši se same čiste. Uši se, uglavnom, same čiste. Nema potrebe da gurate prste u njih, kao ni bilo šta drugo. Ako imate problem sa voskom u ušima, onda bi trebalo da odete kod ljekara – a, ne da eksperimentišete sami.

8. Nokti

Nokti su raj za bakterije. Ispod vaših noktiju je dva puta više bakterija nego na bilo kom dijelu tijela. To je zato što tu mogu najduže opstati, jer su pokrivene. Dobro čistite ovu regiju.

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: