08.10.2015 u 22:35 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Jednostavan recept za proširene vene i vensku trombozu

Venska tromboza nastaje zastojem tromba (krvnog ugruška) u veni. Mogu biti zahvaćene površinske vene što se naziva superficijalni tromboflebitis ili duboke vene pa se govori o dubokoj venskoj trombozi. Tromboza je uvijek praćena flebitisom (upala vene), pa se koriste termini i tromboza i tromboflebitis.

Tromboza može nastati zbog koagulacijskih poremećaja (poremećaji u zgrušavanju krvi) ili može ukazivati na još neotkrivenu zloćudnu bolest.

Faktori koji mogu doprinijeti nastanku tromboze su: oštećenja endotela (unutarnji sloj stijenke krvne žile) kateterom, zastoj krvi nakon operativnih zahvata, oralni kontraceptivi, dugotrajno sjedenje sa spuštenim nogama tijekom putovanja (npr. let avionom) koje predstavlja rizik i za zdrave osobe.

bokvica-wikipedia

Recept za proširene vene i vensku trombozu:

Sastojci:

- listovi bokvice
- šećer

Priprema:

U staklenu teglu slažemo naizmjenicno red opranih listova bokvice i red nerafiniranoga šecera, i tako redom dok ne napunimo teglu. Masu treba dobro pritisnuti na vrhu i sačekati jedan dan da se masa slegne. Sljedeceg dana stavljamo nove slojeve sve dok u staklenci ima mjesta. Potom staklenku dobro omotamo sa 3-4 sloja celofana, i iskopamo rupu u zemlji i stavimo teglu na koju stavljamo dasku, koju prekrijemo kamenjem, a sve to potom zatrpamo zemljom. Daska i kamenje moraju ostati vidljivi. Iz smjese šecera i lišca bokvice od utjecajem ravnomjerne zemljine temperature nastane sirup. Približno nakon tri mjeseca izvadimo staklenku, sok procijedimo kroz cjediljku, još jednom ga dobro prokuhamo i njime napunimo bočice koje možemo dobro zatvoriti. Ukoliko ne možete primijeniti ovaj postupak vrenja, onda ostavite staklenku na suncu ili u blizini drugog izvora topline toliko dugo dok se na dnu ne stvori sirup. I ovaj sirup treba još jednom dobro prokuhati.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: