28.02.2021 u 18:42 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

Ruke i noge su vam konstantno hladne, a nije cirkulacija? – Evo šta može biti uzrok, vrijedi znati…

Hladni prsti na rukama i nogama prilično su česta pojava, osobito kod žena i ne moraju označavati ništa značajno. No, to može biti i znak ozbiljnijih zdravstvenih problema.

hands-1327811_1280

Dijabetes

Osim što su vam često hladne ruke, ponekad u dlanovima i stopalima osjećate trnce – to mogu biti prvi znakovi dijabetesa. Posljedice se mogu odraziti na krvnu sliku, ali i živčani sustav.

Štitna žlijezda

Loading...

Usporen rad štitne žlijezde dovodi do usporavanja metabolizma, a često je praćen hladnim dlanovima i stopalima. Umor, nevoljkost, česta pospanost, usporenost tijela i pokreta te slabo podnošenje visokih temperatura nedvojbeni su znakovi ovog poremećaja.

Slabokrvnost

Uz hladne prste na rukama i nogama često vas hvata umor, glavobolja i malaksalost – u slučaju da vam se to događa, vrijeme je da provjerite krvnu sliku jer vam možda nedostaje željeza. Ono je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kisik u krv i daju joj crvenu boju. Hladni ekstremiteti stoga mogu biti znak anemije, odnosno slabokrvnosti.

Stres

I stres može biti uzrok hladnih ruku i nogu. On pojačava adrenalin koji pak sužava krvne žile i slabi cirkulaciju pa su ruke i noge hladnije.

Izvor: novi

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: