15.06.2017 u 10:51 | Biljke, Recepti, Zdravlje | Komentari

Rak grlića materice ubije najviše žena u svijetu: Najefikasnija prirodna preventiva!

U Srbiji svakog dana najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice. Trenutno u Evropi 175.000 žena ima dijagnozu ovog raka, a po broju oboljelih i smrtnosti, Srbija je u samom vrhu.

Najveći broj žena prvi put se javi ginekologu kada je bolest već u poodmakloj fazi i kada je liječenje teško i neizvjesno. Ova činjenica djeluje još poraznije ako se zna da rak grlića materice može da se spriječi redovnim pregledima, a da se, ukoliko se bolest ipak pojavi – ranim otkrivanjem i odgovarajućim liječenjem postiže izlečenje u najvećem broju slučajeva.

ginekolog-foto

Šta je rak grlića materice

Rak grlića materice je zloćudni tumor koji nastaje zbog nenormalnog rasta ćelija u donjem dijelu materice. Razvija se tokom dužeg vremenskog perioda, pet i više godina, što omogućava njegovo blagovremeno otkrivanje prije nego što postane invazivan i počinje da se širi. Mađutim, rak grlića materice ne daje rane simptome, ili su oni blagi i nespecifični. Postojanje premalignih promena na grliću materice ili početnog oblika kancera najčešće prolazi bez ikakvih tegoba i ne upozorava ženu da treba da se javi ginekologu.

Prilikom ispitivanja uzročnika raka grlića materice naučnici nisu otkrili samo jedan, nego više faktora rizika koji povećavaju šansu da ćelije grlića materice postanu abnormalne i počnu da se razvijaju kao maligno tkivo. Među rizike koji mogu da doprinesu nastanku malignog tumora cerviksa spadaju rani početak seksualnog života i veći broj seksualnih partnera, pušenje, bolesti imunološkog sistema, nizak standard života, niži stepen obrazovanja, neadekvatna seksualna higijena, loši uslovi života i loša zdravstvena zaštita.

Jedan od najvažnijih uzročnika raka grlića materice je Humani Papiloma virus (HPV), seksualno prenosivi virus koji može da uzrokuje promjene u ćelijama grlića materice što dovodi do nastanka malignog tumora. Naravno, ne znači da će sve žene koje su zaražene ovim virusom i dobiti rak, ali činjenica je da većina onih koji obole od ove vrste tumora imaju infekciju ovim virusom. Najvažnije u prevenciji raka grlića materice je stvaranje navike da se kod ginekologa odlazi redovno, bar jednom godišnje, da se u tom periodu bar dva puta uradi Papanikolau test, da se izbjegava često mjenjanje partnera i da se blagovremeno i adekvatno liječe genitalne infekcije.

Simptomi i liječenje

Premaligne promjene i rani invazivni rak grlića materice najčešće ne zadaju nikakve tegobe. Simptomi koje žena oboljela od raka grlića materice može da ima jesu: krvarenje (to je najčešće prvi simptom, bilo u toku odnosa ili između dvije menstruacije; može da se javi i produženo menstrualno krvarenje ili krvarenje nakon menopauze), pojačano bijelo pranje često praćeno neprijatnim mirisom, bol, koji se najčešće javlja u krstima ili u nozi, kao i oticanje noge.

Loading...

Nažalost, ovo su znaci da je bolest uznapredovala. Kada patohistološki nalaz potvrdi dijagnozu, ljekar određuje stadijum bolesti da bi mogao da propiše odgovarajuću terapiju. U liječenju ove nimalo naivne bolesti i fitoterapija može da bude od velike koristi.

Papa test

To je jednostavna i bezbolna metoda kojom se uzima bris sa grlića materice, a pregledom ćelije proverava se da li postoji upala ili prisustvo nenormalnih ćelija ili ćelija raka grlića materice. Test je najbolje raditi 10-20 dana nakon početka menstruacije, a pre pregleda ne treba koristiti vaginalne lijekove, niti lokalna kontraceptivna sredstva – pjene, gelove, AB film, kreme.

Ukoliko je nalaz Papanikolau testa pozitivan (odnosno ako pokazuje grupe IV i V), žena obavezno, bez odlaganja, mora da se obrati ginekologu radi dodatnih ispitivanja – kolposkopije (posmatranje grlića materice aparatom koji uvećava i do 40 puta i promjene čini vidljivim), Šilerovog testa (bojenje grlića materice rastvorom joda, pri čemu se zdrave ćelije preboje smeđom bojom, a oštećene ostaju neobojene ili se slabije boje) i biopsije grlića materice (uzimanje isečka tkiva sa grlića materice radi patohistološke analize).

Recepti

1. Terapija u prvih 7 dana

Čajna mješavina: Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučke trave, dijela rusomače, lista i cvijeta kičice, lista i cvijeta ivanjskog cvijeća, borovih iglica, rozoma pirevine, lista ranjenika i lista kupine, izručiti u 1,4 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, procijediti i piti zaslađeno medom po 2 dl pre i poslije doručka, ručka i večere. Na svaka 2 dl čaja staviti po kafenu kašičicu cvijetnog praha koji se može da se nađe u kukuruznoj resi pri njenom sazrijevanju. Dnevna doza je 20 grama (kafena kašičica ima 4 grama).

Osim toga, savjetuje se da se u 10 i 16 časova pojedu 2 pečene jabuke zaslađene medom. Hrana mora da bude kalorična, a obroci obavezno treba da sadrže salatu od koprivinog ili maslačkovog lista, kupusa i zelene salate. Preporučuje se da svaka salata bude začinjena supenom kašikom sitno isjeckanog peršunovog lista, listom mirođije, maslinovim uljem, vinskim sirćetom i sa malo soli.

U slučaju da se zbog karcinoma smanji broj leukocita, savjetuje se čaj koji se pravi tako što se 3 supene kašike sitno isjeckanog cvijeta kamilice izruče u 7 dl ključale vode. Čaj ostaviti pokopljen 4 sata, procijediti ga i piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere.

Rastvor za ispiranje: Supenu kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta bosiljka, nevenovog cvijeta, lista koprive, lista i cvijeta hajdučke trave i 2 supene kašike sitno isjeckanog lista kupine izručiti u litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata, procijediti i zasladiti medom. Ispirati vaginu svaki drugi dan ujutru i uveče sa pola litra ovog čaja, koji u vagini treba da ostane 10 minuta. Temperatura čaja ne smije da bude viša od 30˙C.

Rastvor za kupanje: Po pola kilograma sitno isjeckanog lista nane i lista i cvijeta kantariona kuvati sat vremena u 10 litara vode. Voda ne smije da ključa, a lonac mora da bude poklopljen. Nakon toga skloniti lonac u stranu i ostaviti ga poklopljenog 2 sata. Procijediti, ponovo zagrijati vodu, a zatim izručiti u kadu sa vodom za kupanje.


2. Terapija u sledećih 8 dana

Čaj od dimnjače i koprive: Dvije supene kašike sitno isjeckanog nadzemnog dijela dimnjače i supenu kašiku lista koprive izručiti u 7 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno 20 sata, procijediti, zasladiti medom i piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere. U svaku čašu pd 2 dl izručiti kafenu kašičicu cvijetnog praha.

Blagotvoran napitak: Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta ivanjskog cvijeća, lista nane, zovinog cvijeta, pelinovog lista, cvijeta kamilice, lista kupine, nadzemnog dijela rusomače i lista i cvijeta kantariona izručiti u 1,4 litra ključale vode. Ostaviti poklopljeno 20 sati, procijediti i zasladiti medom. Piti u toku dana.

Mješavina za ispiranje genitalija: Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista bokvice, lista i cvijeta podubice, lista žalfije, lista ranjenika i 2 supene kašike sitno samljevene hrastove kore, izručiti u pola litra ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata, procijediti i zasladiti medom. Ispirati vaginu ujutru i uveče sa pola litra ove tečnosti, svaki drugi dan.

Kupka od koprive, hrastove kore i kupine: Po 400 grama sitno isjeckanog lista koprive, hrastove kore i lista kupine izručiti u 20 litara vode. Kuvati sat vremena, ali tako da voda ne ključa, a lonac mora biti poklopljen. Nakon toga skloniti lonac s vatre i ostaviti da odstoji 2 sata. Procijediti, ponovo zagrijati vodu, a zatim izručiti u kadu sa vodom za kupanje. Savjetuje se kupanje svaki drugi dan, ali ne danima kad se vrši ispiranje.

3. Terapija u narednih 15 dana

Ljekovita kombinacija: Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta ivanjskog cvijeća, lista nane, lista ranjenika, nadzemnog dijela rusomače, lista kupine i po 2 supene kašike sitno isjeckanog zrelog šipka i lista koprive, izručiti u 1,4 litra ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata da odstoji, procijediti i piti u toku dana. U svaku čašu od 2 dl izručiti po pola kafene kašičice cvijetnog praha. Poneka čaša može da se zasladi medom. Savjetuje se da se u 10 i 16 h sažvaće po kafena šoljica sitno zdrobljenih zrelih zovinih bobica, začinjenih supenom kašikom meda i limunovog soka. Nakon žvakanja od 20 minuta, sve ispljunuti iz usta, a sok gutati.

Tečnost za ispiranje: Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista bokvice, cvijeta nevena, lista ranjenika, lista kupine i lista ruzmarina izručiti u litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata. Procijediti i ispirati vaginu ujutro i uveče sa po pola litra rastvora, svaki treći dan. Čaj treba da stoji u vagini 10 minuta.

Rastvor od žalfije i hajdučke trave: Uzeti po pola kilograma sitno isjeckanog lista žalfije i lista i cvijeta hajdučke trave. Kuvati sat vremena u loncu od 10 litara vode. Voda ne smije da ključa, a lonac mora da bude poklopljen. Nakon toga skloniti lonac u stranu i ostaviti da odstoji 2 sata. Procijediti, ponovo zagrijati vodu, a potom je izručiti u kadu u kojoj se nalazi voda za kupanje. Kupati se pola sata u ovoj ljekovitoj vodi, svaki treći dan ali ne danima kada se vrši ispiranje.

4. Posljednjih 20 dana

Cjelodnevna kura: Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista matičnjaka, lista i cvijeta kičice, nadzemnog dijela rusomače, lista i cvijeta hajdučice, ritoma pirevine i po 2 supene kašike sitno isjeckanog lista i cvijeta kantariona i lista kupine izručiti u 1,6 litara ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata. Procijediti, zasladiti medom i piti u toku dana. U svaku čašu od 2 dl izručiti po pola kafene kašičice cvijetnog praha. U 10 i 16 h žvakati po jednu kafenu šoljicu sitno zdrobljenih bobica apte. Začiniti ih supenom kašikom meda i limunovog soka. Nakon žvakanja od 20 minuta, sve ispljunuti iz usta, a sok gutati.

Napomena: U nedostatku bobica apte, koristiti zovine bobice ili bobice kleke, ili po pečenu jabuku, zaslađenu medom.

Za ispiranje: Po supenu kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučke trave, cvijeta kamilice, lista ruzmarina, lista koprive, cvijeta nevena i 2 supene kašike sitno isjeckanog lista kupine izručiti u litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata da odstoji. Procijediti i ispirati u toku dana, 2 puta sa po pola litra i pauzom od 2 sata – svaki drugi dan.

Biljna kupka: Po pola kilograma sitno isjeckanog lista koprive, lista kupine, i lista ranjenika kuvati sat vremena u 10 litara vode. Voda ne smije da ključa, a lonac mora da bude poklopljen. Nakon toga skloniti lonac u stranu i ostaviti ga da odstoji 2 sata. Procijediti, ponovo zagrijati vodu, a zatim je izručiti u kadu u kojoj se nalazi voda za kupanje. Kupati se pola sata prije i poslije podne, svaki četvrti dan.

Izvor: aura

Vaš komentar na članak: