20.12.2018 u 10:01 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

Mjesec dana prije srčanog udara, vaše tijelo će vas upozoriti s ovih 8 signala OBRATITE PAŽNJU

Srčani se udar najčešće najavljuje mjesec dana prije nastupa, a neke simptome možete uočiti i do pola godine ranije.

srcani

Bolje spriječiti nego liječiti – pravilo je koje se može i treba primijeniti na svaku bolest, pogotovo ako osjetite bilo što čudno u svome tijelu što vam se prije nije događalo. Ako na vrijeme prepoznate ove simptome, možete si spasiti život jer upravo se oni pojavljuju mjesec dana prije srčanog udara. Ne trebate sad postati hipohondar, ali važno je neke stvari osvijestiti. Ovih osam simptoma lako je previdjeti:

Umor

Neuobičajeni zamor je jedan od glavnih simptoma koji ukazuje na predstojeći srčani udar. Žene imaju veću vjerovatnost da će prijaviti ovu vrstu simptoma nego muškarci.

Opis: Fizička ili mentalna aktivnost nije razlog umora i povećava se do kraja dana. Ovaj je simptom prilično jasan i neće proći neprimjetan: ponekad je iscrpljujuće obavljati jednostavne zadatke, poput pospremanja kreveta ili tuširanja.

Bol u trbuhu

Bolovi u trbuhu, prazni / puni mučnina u želucu, osjećaj nadutosti ili bol u trbuhu su neki od najčešćih simptoma. Jednako su vjerojatno da će se pojaviti kod žena i muškaraca.

Opis: Bolovi u trbuhu prije srčanog udara imaju epizodnu prirodu, olakšavaju i vraćaju se kratko vrijeme. Fizička napetost može pogoršati uzrujan bol u trbuhu.

Loading...

Nesanica

Nesanica je također povezana s povećanim rizikom od srčanog udara ili moždanog udara, što je češći kod žena. Nesanica često uključuje visoku razinu anksioznosti i odsutnosti.

Opis: Simptomi uključuju poteškoće u poticanju spavanja, poteškoće u održavanju sna i rano jutarnje buđenja.

Pomanjkanje daha

Dyspnea, ili bez daha, snažan je osjećaj da ne mogu duboko udahnuti. Često se javlja kod muškaraca i žena do 6 mjeseci prije srčanog udara. To je obično znak upozorenja o zdravstvenom stanju.

Opis: Osjećate se kao da ne možete dobiti dovoljno zraka, vrtoglavice i nedostatka zraka.

Gubitak kose

Gubitak kose smatra se još jednim vidljivim pokazateljem rizika od bolesti srca. Najčešće to utječe na muškarce iznad 50 godina, ali neke žene također mogu biti u skupini rizika. Baldness je također povezan s povećanom razinom hormonskog kortizola.

Opis: Obratite pažnju na gubitak dlake s krune glave.

Nepravilne otkucaje srca

Prekršajni ritmovi ili aritmije često su praćeni napadi panike i anksioznosti, posebno među ženama. Izgleda neočekivano i razotkriva se drugačije: aritmija (nepravilna srčana frekvencija) ili tahikardija (povećana brzina otkucaja srca). Fizičke vježbe mogu dati dodatni poticaj povećanju brzine otkucaja srca, posebno u slučajevima bolesti ateroskleroze.

Opis: Nepravilno otkucaje srca traje 1-2 minute. Ako ne izblijedi, osjećate vrtoglavicu i ekstremni umor. Nazovite liječnika odmah.

Prekomjerno znojenje

Neobična ili pretjerana znojenja je rani znak upozorenja srčanog udara. Može se dogoditi u bilo koje doba dana ili noći. Ovaj simptom češće utječe na žene i obično je zbunjen s vrućim treperavanjima ili noćnim znojenjem tipičnim za menopauza.

Opis: Simptomi slični gripi, vlažna koža ili znojnost koja se javljaju bez obzira na temperaturu zraka ili tjelesno naprezanje. Čini se da je znojenje veće noću; plahte mogu biti vlažne do jutra.

Bol u prsima

Muškarci i žene imaju bol u prsima u različitim intenzitetima i oblicima. Kod muškaraca ovaj simptom se odnosi na najvažnije rane znakove predstojećeg srčanog udara koji se ne bi smjeli zanemariti. S druge strane, to utječe samo na 30% žena.

Opis: Bol u prsima može se proširiti na neugodne osjete u jednoj ili obje ruke (češće lijevu), donju čeljust, vrat, ramena ili trbuh. Može imati trajni ili privremeni karakter.

Faktori rizika

Svi znamo o najčešćim čimbenicima rizika, poput pretilosti, nedostatka tjelovježbe i pušenja. Međutim, postoje neki često propustili pokazatelji koji bi mogli poboljšati vašu svijest o zdravlju i pomoći vam da spriječite srčani udar.

  • Ušna rupica (prisutnost ušne rupe koja leži dijagonalno od ušnih kanala).
  • Žute mrlje na unutarnjim kutovima kapaka.
  • Svjetlost u tjelesnim mišićima prouzročena hodanjem.
  • Kosa sluznice (među ljudima).

Izvor: net

Vaš komentar na članak: