20.06.2016 u 14:24 | Featured, Zdravlje | Komentari

MUŠKARCI: Ovo su prvi simptomi raka! Nemojte da ih ignorišete

Neke vrste raka češće pogađaju muškarce nego žene. A kao što znate i sami, svaku bolest je moguće izliječiti ako se reaguje na vrijeme. Zato, ako osjetite neke od ovih tegoba, trk kod ljekara!

boelstan_flickr

Foto flickr/Leonid Mamchenkov

Osluškivanje znakova koje šalje tijelo i pravovremena reakcija mogu spasiti život. Redovitim kontrolama ove se vrste raka mogu otkriti na vrijeme, u ranim fazama, kada su bolje mogućnosti za uspjeh terapije.

Muškarci obično odgađaju odlazak liječniku, ali stručnjaci preporučuju da češće kontrolirajuu svoje zdravlje, pogotovo zbog simptoma pojedinih vrsta raka koji se najčešće javljuju kod muškaraca.

Redovnim kontrolama ove vrste raka mogu da se otkriju na vreme, u ranim fazama, kada su mogućnosti za terapiju, kao i šanse za izlečenje, solidne.

Rak prostate

Kod ove vrste karcinoma prostate obično nema jasnih ranih simptoma, ali ga može otkriti digitalni rektalni test a najbezbolniji način provjere prostate je razina PSA (prostatni specifični antigeni), koji se utvrđuje vađenjem krvi iz vene.

Loading...

Ova vrsta raka se javlja kod pet do sedam posto muškaraca starijih od 50 godina, a smrtnost je relativno niska – tri posto.

Nakon 70. godine, oko 80 posto muškaraca ima neki oblik raka prostate, ali uglavnom ne umiru od toga. Simptomi bolesti na koje trebaju obratiti pažnju svi stariji od 50 godina (iako oni mogu ukaziati i na benigne promjene) su nemogućnost uriniranja, otežano i često mokrenje, posebno noću, slabiji mlaz mokrenja, stalni osjećaj nedovoljno ispražnjene mokraćnog mjehura, bolno mokrenje i pečenje, krv u mokraći, krv u spermi, problemi s erekcijom i ejakulacijom (bolna ejakulacija), učestali bolovi u donjem dijelu leđa i kukovima.

Otežano mokrenje, spori protok i nepotpuno pražnjenje mjehura, također, mogu biti posljedica povećanja prostate ili sužavanja uretera.

Rak pluća

Kod raka pluća oboljeli uglavnom ne osjeti rane znakove bolesti, ali “kašalj koji ne prolazi ili onaj uz koji izlazi krv, često su dokaz da je rak prisutan”, kaže dr. Ezra Cohen, onkolog iz Medicinskog centra pri Sveučilištu Chicago.

Osim toga, bol u grudima je uvijek prisutna i na nju ne utječu pokreti, gubitak težine, temperatura, pojava astme.

Ponekad ovi simptomi mogu ukazivati na upalu pluća, pa je biopsija jedini sigurni pokazatelj. Ako pacijent puši ili je pasivni pušač, kašalj se ne smij ignorirati, kaže Cohen.

Rak debelog cvrijeva

Krv u stolici se nikada ne sme ignorirati, čak i ako se javi samo jednom, jer je možda reč o predkancerogenom polipu koji krvari, a krvarenje je jedini rani znak raka debelog crijeva koji se može primijetiti.

Kod muškaraca mlađih od 50 godina, krvarenje je vjerojatno posljedica hemoroida ili kolitisa, ali stručnjaci ipak preporučuju odlazak kod liječnika.

Kolonoskopija je jedina pouzdana metoda dijagnosticiranja i najbolji je način da liječnik ukloni polip koji bi se kasnije razvio u opasnu bolest.

Rak mjehura

Krv u urinu je razlog za posjetu liječniku, a ako je pacijent mlađi od 60 godina, obično je riječ o bubrežnom kamencu.

Međutim, liječnici kažu da sve treba provjeriti, jer ako se rak mjehurae uoči na vrijeme, može se lakše pobijediti. Također, liječnici ističu da su isuviše aktivni mjehur ili bolno uriniranje češće znak infekcije.

Limfom

Bezbolni, otečeni limfni čvorovi na vratu, pazuhu ili preponama ukazuju na bolest.

Limfni čvorovi nateknu tijekom infekcije, ali ako ne splasnu nakon tjedan dana, treba posjetiti liječnika.

Također, neobjašnjivi gubitak težine kroz mjesec ili dva, bol u području čvorova nakon konzumiranja alkohola i svrab bez osipa mogu biti razlog za zabrinutost.

Stručnjaci ističu da krvni test može lako ukazati na mogući limfom, a biopsija je najsigurniji postupak testiranja.

Izvor: net.hr

Vaš komentar na članak: