03.11.2017 u 20:16 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

Kad pročitate ovo što nam LJEKAR poručuje, više NIKADA nećete sušiti veš na radijatoru!

Iako je zima grozan period po pitanju sušenja veša, a radijatori se čine kao idealan saradnik, to ipak nije dobro, upozoravaju stručnjaci.

odjeca-radijator

Sušenje veša na radijatoru nije tako dobra ideja

- Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojih dolazi usljed sušenja odjeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena i samim tim do pojave alergija- kaže primarijus doktor Gorana Isailović, dermatovenerolog i alergolog.

Da sa radijatorima mora da se bude posebno oprezan, tvrdi i primarijus doktor Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Voždovac.

- Pored radijatora uvijek mora da se drži posuda sa vodom, u protivnom vazduh se toliko isušuje da to negativno utiče na sluzokožu disajnih organa. Sluzokoža postaje toliko suva da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija disajnih organa - savetuje doktorka Dimitrijević.

Mokar veš povećava nivo vlage i tako pogoduje razvoju infekcije

S druge strane, čestim sušenjem odjeće na radijatoru jako se povećava nivo vlage u kući, a to povećava i šanse od stvaranja plesni i gljivica. Posebno se to odnosi na Aspergillosis, gljivičnu infekciju koju uzrokuje plesan, a koja može uticati na respiratorni sistem.

Može da se proširi i na ostale dijelove tijela, a posebno je opasna ako već imate neko plućno oboljenje poput astme ili cistične fibroze, ili naprosto oslabljen imunitet. Aspergillosis može da se liječi.

Povremeno sušenje nekoliko komada odeće na radijatoru neće biti problem, ali konstantno sušenje na taj način, posebno ako ne vjetrite nekoliko puta na dan prostorije, može značajno da utiče na zdravlje.

U vrijeme čestih prehlada i gripa, posebno ako u kući imate malu djecu ili starije hronične bolesnike, redovno provjetrite sve sobe kako bi spriječili nakupljanje plesni i vlage i samim tim rizik od mnogih respiratornih infekcija.

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: