22.03.2016 u 18:41 | Featured, Zdravlje | Komentara:

SPRIJEČITE KATASTROFU: OVO su prvi siptomi raka debelog crijeva!

Rak debelog crijeva je drugi najčešći zloćudni tumor u obolijevanju i umiranju. Svake godine od ovog raka oboli približno 4500, a umre više od 3000 ljudi.

karcinom-naslovna

Zašto se javlja rak debelog crijeva?

Tačan uzrok nastanka raka nije u potpunosti jasan. Najčešće se javlja kao posljedica dejstva nasljednih faktora i faktora sredine, načina ishrane i stila života.

Faktori rizika su ishrana bogata crvenim mesom i životinjskim mastima, pušenje, alkohol, gojaznost i slaba fizička aktivnost, piše skriningsrbija.rs.

Ko može da oboli od raka debelog crijeva?

Od raka debelog crijeva može da oboli praktično svako, ali se on najčešće javlja kod ljudi između 50 i 74 godine starosti u oba pola.

Loading...

Koji su simptomi raka debelog crijeva?

Bolest se dugo razvija bez vidljivih tegoba. Kada se znaci pojave, bolest je već uznapredovala.

Najčešći simptomi raka debelog crijeva su:

– krvarenje u stolici,
– promjene u pražnjenju crijeva,
– bolovi u trbuhu,
– malokrvnost
– gubitak tjelesne težine.

Šta je rano otkrivanje raka debelog crijeva?

Rano otkrivanje (skrining) raka debelog crijeva podrazumjeva testiranje zdravih osoba, bez prisutnih simtoma i znakova bolesti, u cilju otkrivanja promjena, najčešće polipa, koje prethode nastanku raka ili raka u ranoj fazi.

Polipi su dobroćudne izrasline u unutrašnjosti crijeva. U nekim polipima vremenom mogu da nastanu zloćudne promjene. Vrijeme prelaska dobroćudne u zloćudnu promjenu mjeri se godinama. Blagovremenim otkrivanjem i uklanjanjem polipa prije nego što se u njima pojave zloćudne promjene, spriječavamo nastanak raka.

Postoji nekoliko načina skrininga. Testiranje uzorka stolice na prisustvo krvi, koja je nevidljiva golim okom, a koja je često prvi znak postojanja polipa ili raka u debelom crijevu, najčešće je korišćena metoda.

Sve osobe koje imaju od 50 do 74 godine trebalo bi da urade test na skriveno krvarenje u stolici.

Pozitivan test još ne znači postojanje raka. Osobe kod kojih je test pozitivan upućuju se na kolonoskopiju, kako bi se otkrio uzrok krvarenja – dobroćudni polip, maligna bolest ili neko drugo oboljenje debelog crijeva. Ukoliko je test negativan, ponovo testiranje na skriveno krvarenje u stolici radi se nakon dvije godine.

Izvor: skriningsrbija

Vaš komentar na članak: