30.04.2017 u 9:37 | Zdravlje | Komentari

20 toksičnih namirnica iz Kine koje nikako ne smijete jesti

Kina je glavni izvoznik hrane širom svijeta i malo ljudi zna da je većina njih kancerogena ili zagađena. Kineski proizvođači nemaju isti standard proizvodnje, pa je mnogo lakše izvoziti hranu koja se nalazi na policama naših marketa. Pogledajte koju hranu treba striktno izbjegavati.

hrana-kina

1. Bijeli luk
Kina izvozi više od 31% luka širom svijeta. Međutim, ovaj luk je prskan pesticidima koji sadrže metil bromid. Ovaj sastojak se uglavnom koristi za ubijanje glodara i vrlo je otrovan i za ljude.

2. Industrijska so
Kina je najveći proizvođač soli na svijetu. Studija je pokazala da od 90 miliona proizvoda godišnje 91% nije jestivo, jer sadrži veliku količinu metala i drugih supstanci. Obratite pažnju na zemlju porijekla slijedeći put kada budete kupovali so.

3. Piletina
2013. godine Kina je optužena da je prodavala neispravno meso u kineskim restoranima, uključujući “KFC” i “Mekdonalds”. Takođe, na stotine pasa širom svijeta uginulo je od jedenja živine uvezene iz Kine.

Loading...

4. Bakalar
Ribari iz Kine su navodno mijenjali bakalar nekom drugom, sličnom vrstom. Stoga bi najbolje bilo da ribu kupujete od provjerenih proizvođača. Pored toga, mnoge vrste ribe sadrže opasan nivo žive.

5. Sok od jabuke
2011. godine su se pojavile studije koje su otkrile visok nivo arsena u ovom poznatom piću. S obzirom na to da je organski arsen prisutan u voću i povrću, ovo se smatralo veoma neodgovornim, jer je u ispitanog 10% jabukovog soka premašen nivo arsena i on nije bio organski, već otrovni.

6. Biber
Prodavci u Kini su uhvaćeni kako prodaju mješavinu brašna i blata pod izgovorom da je to crni biber. Obratite pažnju na zemlju porekla ispisanu na kesici ili kutiji.

7. Zamrznuta riba
U decembru 2016. godine prijavljeno je kako farmeri dozvoljavaju svinjskom i guščjem izmetu da pada u ribnjake i da se ovi “hranljivi sastojci” koriste za hranjenje riba. U izvještaju su takođe otkriveni jaki antibiotici koje su konzumirale ribe.

8. Pečurke
Izvještaji kineskih vijesti su otkrili da su pečurke prskane hlorisanim agentima, anhidrovanim kalcijum hloridom, natrijum sulfatom i drugim supstancama kako bi gljive izgledale svježije i čistije.

9. Govedina
U kineskim mesarama je otkriveno da miješaju svinjetinu sa parafinskim voskom, industrijskom soli i drugim hemikalijama i to prodaju kao govedinu.

10. Grašak
Kineski zvaničnici su objavili da je otkriven vještački grašak u dvije fabrike u provinciji Hunan 2010. godine. On sadrži vještačke boje i supstance i izgleda potpuno isto kao običan grašak.

11. Formule za bebe
2015. godine su otkrivene neispravne formule za bebe pod prepoznatljivim brendovima. Policija je uhapsila grupu falsifikatora, ali je javnost bila upoznata sa incidentom tek 2016. godine, kako bi se navodno izbjegla panika.

12. Đumbir
Kineska televizija je pokrenula istragu na kineskim farmama đumbira u Veifangu 2013. godine. Oni su pronašli pesticid aldikarb, koji smije da se koristi samo na pamuku, kikirikiju, ružama i slatkom krompiru. Zabrinjavajuća činjenica je da su ga poljoprivrednici primjenjivali 3-6 puta više od preporučenog nivoa.

13. Konzervisane breskve
2014. godine je otkrivena duplo veća količina olova u konzervisanim breskvama nego što je dozvoljeno.

14. Ženšen
U Kini je sprovedena studija gde su otkriveni pesticidi u ženšenu u devet gradova Kine, među kojima je Hong Kong. Oni su klasifikovani kao “izuzetno opasni” od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

15. Tunjevina
Ekonomska služba za istraživanje je 2014. godine otkrila da su se uzgoj ribe i prerađivači hrane nalazili blizu industrijskih oblasti u kojima su zagađeni tlo, vazduh i voda. U izvještajima se navodi da je na ovim mjestima “stoka i živina puštana na ispašu i širila otpad koji bi se koristio kao hrana za ribe”.

16. Zamrznuti spanać
2002. godine su japanski zvaničnici inspekcije bezbjednosti otkrili visok nivo pesticida u spanaću.

17. Škampi
2012. godine objavljeno je kako su iz Kine i drugih azijskih zemalja izvezeni škampi koji su uzgajani u skučenim i nehigijenskim uslovima. Kako bi se izbjegla bolest, farmeri su koristili antibiotike i hemikalije kako bi škampi preživjeli. Pored ovih sastojaka su otkriveni i enroflokacin, hloramfenikol i kancerogeni nitrofuranzon.

18. Tofu
2012. godine je inspekcija u provinciji Hunan otkrila da se tofu proizvodi od izmeta i sulfata gvožđa kako bi se ubrzao proces fermentacije.

19. Soja sos
Savjet potrošača Hong Konga je 2016. godine otkrio da soja sos sadrži 4-metilimidazol, hemikaliju koja je kancerogena. Proizvođači su tvrdili da je sadržaj minimalan, ali se Savjet bunio jer se ovaj začin koristi gotovo svakodnevno u kineskim domovima i da ovo upozorenje treba shvatiti ozbiljnije.

20. Nudle od slatkog krompira
Nekoliko fabrika u provinciji Guangdong je zatvoreno nakon što je inspekcija za bezbjednost hrane otkrila parafin i industrijske boje u ovim proizvodima.

Izvor: fokuzz

Vaš komentar na članak: