18.08.2016 u 12:04 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Evo na koji način KUPUS može biti vaše tajno oružje protiv masnoće, raka i bolesti srca!

Kao i svaka fermentirana hrana, kiseli kupus ima iznenađujuće zdravstvene prednosti i može ostati svjež za duži period, za razliku od sirovog povrća.

kupus-kao-lijek

Iznenađujuće zdravstvene prednosti kiselog kupusa:

Poboljšava probavu: Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, što je vrlo važno za zdravlje probavnog sistema. Pomaže kod opstipacije, bolji rad crijeva, a sprječava grčeve i nadutost. Redovita konzumacija kiselog kupusa sprječava razvoj ozbiljnih bolesti kao što su rak debelog crijeva i želuca.

Povećava energiju: Visok sadržaj željeza povećava energiju, cirkulaciju krvi i metabolizam. Također sprječava anemiju i pomaže kod umora i glavobolje.
Jača imunološki sustav: Kiseli kupus je pun vitamina C, koji je jedan od najvećih potisnika imunološkog sustava. Visoka količina vitamina C igra važnu ulogu u regeneraciji stanica, proizvodnju bijelih krvnih stanica i stvaranju kolagena (ključna komponenta za gotovo svaki organ).

Jača kosti: Kiseli kupus je bogat vitaminom K, koji čuva snagu kostiju stvara protein koji regulira mineralizaciju kosti. Vitamin K također sprječava osteoporozu.
Smanjuje upalu: Kiseli kupus sadrži antioksidante, koji su poznati kao anti-upalna sredstva. Redovita konzumacija kiselog kupusa smanjuje bol u bilo kojem upaljenom području tijela.
Sprječava rak: Prema nekim studijama, snažni antioksidansi u kiselom kupusu uništavaju slobodne radikale, koji su ključni u stvaranju kancerogenih stanica.

Poboljšava zdravlje srca: Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu je također dobra za zdravlje srca. Vlakna sprječavaju negativan učinak kolesterola na arterije i krvne žile, što je vrlo važno u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšanje vida i zdravlja kože: Vitamin A je dobar za vid i zdravlje kože. Velika količina vitamina A nalazi se u kiselom kupusu pomaže smanjiti makularnu degeneraciju i stvaranje katarakte. Osim toga, ona također smanjuje crvenilo i bore.

Izvor: prirodnilijek

Vaš komentar na članak: