11.11.2016 u 16:52 | Featured, Zdravlje | Komentari

Nosite li i vi čarape u krevetu?

Ako imate teškoća sa spavanjem, problem ipak možda nije u vašoj glavi. U stvari, vrlo lako bi mogao biti – u vašim nogama!

carape-krevet

Kvaliteta sna je jedna od najvažnijih stvari koje trebamo osigurati za svoje tijelo, tako da budemo zdravi, odmorni i svježi za sljedeći dan. Iako je san za neke ljude suvišna tema, jer nemaju problema s njim, drugi pokušavaju učiniti sve što je moguće kako bi mogli zaspati brže i ostati u tom stanju do jutra.

Mnogi se pitaju može li nošenje čarapa pomoći?

Iako neki spavanje u čarapama smatraju čudnim, neprivlačnim ili čak nezdravim, činjenica je da tople noge pozitivno djeluju na san. Stopala se prva ohlade, a loša cirkulacija može otežati miran san. Studije pokazuju da spavanje u čarapama smanjuje broj noćnih ustajanja!

Hladne noge su najčešći razlog zašto ljudi žele nositi čarape u krevet. Nošenjem čarapa, možete zaspati puno ugodnije i brže. Ako su vam noge su hladne zbog slabe cirkulacije, vaše tijelo će se truditi puno više da noge zagrije. Budući da vaše tijelo radi jače, duže ostajete budni. Ako se vaše tijelo može opustiti, zaspat ćete lakše. Čarape će pomoći zagrijati noge, tako da ćete biti više opušteni.

Loading...

Švicarski znanstvenici su otkrili da kad smo na samoj ivici sna, tijelo preusmjerava protok krvi ka našim rukama i nogama. Kad su ti ekstremiteti topli, njihove krvne žile mogu se rastegnuti i omogućiti veći protok krvi, što, naravno, pomaže u preraspodjeli krvi – i pomaže vam da brže i ugodnije zaspete.

Dakle, ako imate problema sa snom, rješenje bi moglo biti jako jednostavno – nabacite na sebe topli par čarapa.

Definitivno dakle postoje zdravstvene prednosti, ali morate obratiti i pozornost na nekoliko stvari. Prva stvar koju morate znati je da čarape mogu sadržavati puno bakterija. Loša je ideja ako idete spavati u istim čarapama koje ste nosili tijekom dana.

To je savršen način za dobivanje gljivica ili sličnih problema sa stopalima.

Higijena uvijek treba biti prioritet kada je u pitanju nošenje čarapa u krevetu. Uvijek treba promijeniti svoje čarape prije nego što odete u krevet, a bilo bi dobro i malo oprati noge. Ne zaboravite (zbog gljivica) dobro osušiti noge, pogotovo između prstiju.

Postavlja se pitanje – kakve čarape odabrati?

Ne nosite čarape koje su previše uske, debele ili od umjetnih materijala. Pazite da čarape imaju dobre ali udobne elastične gumice na vrhu da vam ne bi spadale i time opet uznemirile san.

Ako imate debele čarape i stopala postanu previše ugrijana, ona će postati znojna, što će stvoriti puno bakterija na njima.

Najbolje je odabrati tanje ili srednje debele čarape koje su napravljene od prirodnih materijala (pamuk, vuna,…). U čarapama od prirodnih materijala, koža će bolje disati i vaša stopala će biti zadovoljna, bez znoja i bez bakterija.

Ako imate averziju prema nošenju čarapa za spavanje, gumena boca s toplom vodom u podnožju kreveta može poslužiti…

Nosite li vi čarape u krevetu?

Izvor: atma

Vaš komentar na članak: