30.04.2015 u 9:16 | Zdravlje | Komentari

12 dana jela je samo BANANE, evo šta joj se dogodilo!

Kada je Yulia Tarbath odlučila da napokon treba poduzeti nešto za svoje zdravlje, otišla je na “banana otok”.

banane1

Međutim, ovaj otok nije bio onakav kakav većina ljudi zamišlja, prepun ležaljka uz more i pića s slatkim kišobranima. Umjesto toga, „banana otok“ je termin koji se obično koristi za opisivanje konzumiranja samo jednog voća, i nikakve druge hrane, na određeno vremensko razdoblje. Također poznato kao „mono-voćarenje“, mnoge privlači kao laka i učinkovita metoda dijete i detoksikacije, piše Korisno.net.

Nakon što se Yulia neuspješno borila s kandidom, lošom probavom, lošim tenom, hipoglikemijom, žudnjom za lošom hranom, nemogućnošću da skine onih par upornih kilograma viška i s velikim promjenama raspoloženja, ona sada više nema nikakvih ovakvih komplikacija, pripisujući razlog postupnog ozdravljenja ovoj dijeti i u nastavku nje – hranjenju sirovom hranom.

Tarbath, koja je postala pobornik sirovog veganskog način života (zajedno sa svojim suprugom), kaže da se može koristiti bio koje voće u ovoj dijeti tj. detoksikaciji, ali često se biraju upravo banane zbog lakoće i praktičnosti jedenja, vrijednog prehrambenog sadržaja i pristupačne cijene. Nadalje, kaže da se može dodati povrće u ovu detoksikaciju, ali predlaže da se isto koristi samo jedna vrsta povrća poput npr celera.

Loading...

Zapamtimo: ovo je kratkoročna dijeta i ne bi se smjela provoditi duže vrijeme već samo za detoks i zdravlje.

Slijedeći banana dijetu 12 dana (banane se jedu po želji, nema restrikcija), pijući mnogo tekućine (voda sobne temperature) te odmorom i vježbom, vidjela je ogromna poboljšanja na fizičkom i emocionalnom polju!

Prvo, njezina probava postala je odlična – i bez ikakvih komplikacija. Zapravo, nije iskusila nikakve neugodne simptome detoksikacije! Banane, koje su bogate vlaknima (jedna ima otprilike 12% od FDA preporučene dnevne doze od 25 g), su poznate po svojoj sposobnosti da pomognu u probavi reguliranjem elektrolita i ispiranjem toksina iz tijela.

Drugo, kaže da se osjećala „mirno i spokojno“ i „puno kreativnije“ dok je uživala u banana dijeti. „Doživjela sam ogromnu mentalnu jasnoću i fokus“, kaže Tarbath, dodajući da kao da je dobila „dodatno vrijeme“. Bananine razine kalija i triptofana su odgovorne za ovaj osjećaj, pomažu u staničnoj komunikaciji i održavaju odgovarajuće razine kisika u mozgu. Banane su napravile detoks emocija i uma!

S mogućnosti da postigne više kroz ovaj pojačani fokus i energiju, objašnjava kako je nadmašila svoje najbolje rezultate vježbanja. Čak je istrčala maraton od 30 km!

Istraživanje je pokazalo da su samo dvije banane sposobne pružiti dovoljno energije za naporan 90-minutni trening. Nije ni čudo da je banana broj 1 izbor što se tiče voća među vodećim svjetskim sportašima. No, energija nije jedini način kako banana može pomoći zdravlju.

Kao da ovo sve nije dovoljno nevjerojatno, koža i kosa joj je postala mekša i sjajnija, tijelo fit, došla je do željene težine bez velike muke.

U kojem stadiju zrelosti su banane najbolje za probavu i zdravlje općenito?

Banane sadrže visoku razinu kalija, minerala koji je neophodan za pravilan rad mišića. Odličan su izvor vlakana, a sadrže malo zasićenih masnoća i kolesterola. To je jedna od rijetkih vrsta voća koja sadrži čitavi kompleks vitamina B, od kojih u najvećoj mjeri sadrži tiamin, riboflavin, niacin i folnu kiselinu.

U usporedbi s jabukom, ima čak 4 puta više bjelančevina, 2 puta više ugljikohidrata, 3 puta više fosfora, 5 puta više vitamina A i željeza, i 2 puta više svih ostalih vitamina i minerala.

Uz sve navedeno, banane sadrže bakar, mangan, selen i cink. Ovo je stvarno čudesan i nevjerojatan plod.

Evo rezultata zdravstvenog istraživanja provedenog u Japanu.

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) ili Faktor Nekroze Tumora, koja ima sposobnost da se bori protiv stanica koje se ponašaju neuobičajeno.

Kako banana zrije, razvija tamne točkice po sebi. Što više točkica ima, više je obogaćenih stanica koje razvijaju imunitet.

U tom stupnju sazrijevanja, banana je i najbolja za probavu jer se šećer iz banane tada najlakše apsorbira, za razliku od manje zrelih stadija banane kada je teža za probaviti jer se škrob još nije pretvorio u šećer.

Razina stanica sa antikanceroznim efektom odgovara razini zrelosti voća. Što je banana zrelija, više ima antikanceroznih kvaliteta.

Kod istraživanja, u usporedbi sa grožđem, jabukama, lubenicama, ananasom i kruškama, banane su sadržavale najviše antikanceroznih tvari.

Živjele nam banane!

Izvor: korisno

Vaš komentar na članak: