15.10.2021 u 7:41 | Recepti, Voće | Komentari

Grožđe u tegli bez konzervansa – Uz ovaj recept jedite grožđe u sred zime

Bijelo i crno grožđe obiluju vitaminima B grupe, kao i vitaminima A i C. Osim što je ukusno, grožđe je veoma korisno za zdravlje pa se preporučuje svima, naročito osobama koje pate od kardiovaskularnih oboljenja. S obzirom koliko je grožđe ljekovito najbolje je da pripremite grožđe u tegli za zimu jer je veoma ukusno a jednostavno se priprema.

grozdje-u-tegli

Ako ste ljubitelji grožđa onda je najbolje da napravite ovu ukusnu poslasticu i da obogatite svoju slatku zimnicu. Također možete da napravite i sok od grožđa koji sadrži brojne antioksidanse koji jačaju imunitet i imaju pozitivan učinak na srce. Sok od grožđa je napitak koji se pravi cijeđenjem svježeg grožđa u blenderu ili sokovniku.

Bijelo grožđe ima vrlo sličnu energetsku vrijednost crnom, nešto manje kalijuma i kalcijuma, ali siromašno je fenolima u odnosu na crno grožđe. Bijelo grožđe ima jako puno vitamina C, i B. Osim vitamina sadrži i kalij, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, natrij, bakar, cink i željezo. Konzumiranjem grožđa poboljšati ćete rad svog srca i smanjiti rizik od srčanog udara.

Grožđe u tegli recept

Možete ga pripremiti kao kompot, voćni sok kao i ukusno slatko.

Potrebni sastojci za 4 tegle:

  • 2 kg grožđa (bijeli ili crno)
  • 4 kašike šećera tj; 80 gr
  • po želji dodati krišku limuna
  • voda sobne temperature

Priprema grožđa u tegli:

Operite grožđe, poskidajte bobice i zatim u čiste tegle stavite bobice grožđa. Kada ste napubili tegle onda stavite po supenu kašiku šećera u svaku teglu i uspite vodu u tegle. Zatvorite dobro tegle i stavite ih poklopcem na dole u veću šerpu i nalijte u nju vode do polovine tegli.

Pustite da voda proključa na jakoj vatri, zatim smanjite i kuhajte još 15 min na srednjoj temperaturi i onda ostavite u toj vodi dok se ne ohladi. Ohlađene tegle držite na tamnom mjestu i niako u frižideru. Vaša slatka zimnica je spremna.

Izvor: narodnilijek

Vaš komentar na članak: