30.10.2019 u 11:41 | Featured | Komentari

Hipokratova čorbica stara je 2.500 GODINA, a doslovce LIJEČI PREHLADU istog momenta: Riznica zdravlja spremna za tili čas

Skuhajte ovu vrlo jednostavnu, a ljekovitu čorbicu od povrća jer ćete uz nju biti zdravi kao dren iako oko vas svi kijaju i kašlju.

juha-topi-masnoću

Muče vas alergije, stalno ste prehlađeni, borite se sa raznim virusnim i bakterijskim infekcijama, malaksali ste i premoreni? Sve su to znaci da vam je imunitet oslabio. A to nije dobro, jer je on prva i najvažnija linija odbrane našeg tijela od svih štetnih uticaja kojima smo svakodnevno izloženi. I najviše nam je potreban baš u one dane kada svi oko nas kijaju i kašlju. Zato je vrlo važno osnažiti ga, a u tome će vam pomoći čuvena Hipokratova čorbica.

Priča kaže da je još pre 2.500 godina čuveni starogrčki ljekar Hipokrat osmislio čorbu koja je bolesnike doslovno dizala iz postelje. Napravio ju je tako da jača imunitet i izbacuje otrove, pa se od davnina zna koliko je blagotvorna za naše tijelo. Tajna je u kombinaciji povrća

Tajna ove vrlo jednostavne, a ljekovite čorbice, koju je tridesetih godina prošlog vijeka proslavio njemački lekar Maks Gerson, jeste u pravom odabiru i kombinaciji povrća, tj. nutrijenata koji čiste tijelo od otrova, jačaju imunitet i čuvaju od mnogih bolesti, pa i onih najtežih.

Tako crni luk, koji obiluje vitaminom C i selenom, podstiče rad imunosistema, a bijeli luk, od davnina poznat kao prirodni antibiotik, pomaže kod raznih upala, visokog krvnog pritiska, reumatskih tegoba, bolesti srca i jetre… Tu su i krompir, poznat kao dobar prijatelj zdravlja, i paradajz, bogat likopenom, koji takođe čuva imunosistem.

Hipokratova čorba je posebna i jer obiluje kalijumom, a u njoj nema natrijuma, tj. soli. Uz to, sprema se vrlo lako i jeftina je, pa se što prije uhvatite za kecelju i šerpu i napravite je i za sebe i za ukućane.

Kako se pravi

Potrebno je

1 srednji korijen celera, 1 srednji korijen peršuna, 2 srednje glavice crnog luka, 1 veći praziluk, 5 čenova bijelog luka, malo peršunovog lista, 600 g paradajza, 400 g krompira, po želji lovor, korijander, kapar, kim, komorač, muskatni orah, ruzmarin, šafran, žalfija, majčina dušica (druge začine izbjegavajte da ne ponište dejstvo čorbice)

Priprema

Povrće dobro operite, isjecite na kockice, stavite u veliki lonac, da nije aluminijumski, te nalijte vode da ogrezne. Zagrijte do ključanja, pa kuvajte na tihoj vatri do dva sata, dok ne omekša. Vodu ne dolivajte tokom kuvanja, a lonac držite poklopljen. Pred kraj ubacite bijeli luk i začine, a gotovu čorbicu propasirajte po želji. Konzumirajte jednu do dvije porcije na dan. Čorbicu čuvajte u frižideru najduže 48 sati, a pred naredno serviranje nemojte podgrijavati, već držite na sobnoj temperaturi oko pola sata.

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: