25.12.2014 u 23:23 | Biljke, Featured, Recepti, Zdravlje | Komentari

Čaj od peršuna priprema, dejstvo, peršun kao lijek

CAJ OD PERSUNA

Čaj od persuna priprema se još od antičkih vremena, tačnije stare Grčke, gdje se pio za izbacivanje viška vode iz organizma, za čišćenje bubrega kao i kod potrebe za detoksikacijom organizma, poslije masnih i vinom zalivanih večera. Takođe peršun je bio i sveta biljka, čijim su se vjencem krunisali slavodobitnici.

caj-od-persina-aef1dc52759122d210ffa5dfbdbf74d5_view_l

PERŠUN KAO LIJEK

Peršun je zeljasta dvogodišnja biljka jakog i aromatičnog ukusa, koja cvjeta u julu i avgustu, cvjetovi su mu zelenkasto-žuti, skupljeni u štit na vrhu stabljike, stabljika je uglasta, a persunov list je trostuko perast i svijetlozelene boje. Njegovo diiuretičko dejstvo je svima dobro poznato, međutim pored toga peršun kao lijek takođe pomaže kod i sljedećih bolesti: anemija, artritis, upala bešike, alergija, bolesti bubrega, giht, celulit, bolesti srca, kod parazita u crijevima, bolesti jetre i prostate, kod loše cirkulacije i gojaznosti. Njegovo diuretičko djelovanje je kontraindikovano kod upale bubrega i u tom slučaju se peršun ne smije uzimati.

PERSUN ZA ZDRAVLJE

Korijen persuna, sjeme i persunov list sadrže eterična ulja i bogati su vitaminom C. U njihovom sastavu se nalazi i apiol koji izaziva nadražaj unutrašnjih organa i smetnje u protoku krvi. Njega najviše ima u peršunovom eteričnom ulju koje se dobija iz korijena i sjemena. Persun biljka kao hrana predstavlja idealno povrće. Kao začin ima izuzetno preventivno djelovanje u našem organizmu a ujedno stimuliše organe za rad. Takođe caj od persuna je odličan za žene jer ima estrogeno djelovanje i pojačava libido, u preventivne svrhe se koristi za sprečavanje nastanka osteoporoze i jačanje kostiju zbog fluora i bora kojeg sadrži. Danas se najčešće za liječenje koristi caj od listova ili sirup od korijena peršuna.

PERSUN LATINSKI NAZIV

Petroselinum hortense

Loading...

CAJ OD PERSUNA DEJSTVO

Persunov caj bogat je vitaminima A, C, E i brojnim mineralima. Snižava loš holesterol, koristi se za smanjenje krvnog pritiska, ublažava bolne menstruacije, koristan je i kod neredovne menstruacije i bogat gvožđem, pa se preporučuje kod anemije. Idealan je za ispiranje mokraćnih puteva, za izazivanje znojenja, za lečenje konjuktivitisa i mnogih drugih tegoba.

Pa krenimo redom – kako se pravi caj od persuna?

caj-od-persuna

CAJ OD PERSUNA PRIPREMA

Uzeti jednu kašiku korijena peršuna i 2,5 dl vode. Kuhamo korijen 5 minuta, a zatim poklopimo 10 minuta, ohladimo pa procijedimo. Pije se 3 puta po 1 šolja

Ovaj prvi recept za caj od persuna namjenjen je osobama koje imaju čestu nadutost stomaka, otežano mokre, ali je takođe odličan i za smirivanje nervne napetosti i ublažavanje bolova u tijelu.

CAJ OD PERSUNA ZA MRSAVLJENJE

Postoji vjerovanje, a i vidljivo je na vagi da se uz pomoć peršuna može izgubiti kilogram do dva. Mnogi čajevi za mršavljenje sadrže peršun. Od njega se tope kilogrami, ali samo zato što iz tijela izlazi mnogo vode. Peršun biljka nam pri mršavljenju može pomoći da se tijelo očisti, ali nemojte očekivati puno više od toga.

ČAJ OD PERŠUNA ZA JAČANJE POTENCIJE

Pomiješati 100 grama korijena peršuna i 100 grama sjemena peršuna. Od te mješavine uzeti po 2 kašičice i kuvamo 5 minuta u 2 dl vode. Poklopimo, pustimo da odstoji 1 sat i procijedimo. Po ukusu zasladimo sa medom od žalfije ili od ruzmarina. Pijemo uveče,a možemo i uveče 2-3 puta dnevno. Uz ovaj caj od persuna jako se dobro pokazao i sok od celera i to 1 dl u malim gutljajima.

PERSUN CAJ ZA JACANJE POTENCIJE BR.2

Korijen peršuna 50 grama, slatka paprat 50 g, zečji trn 50 g,kopriva 50 g. Uzeti 3 kašike od mješavine i kuhati 5 minuta u pola litre vode. Poklopiti i poslije 3 sata dobro procijediti. Ovaj čaj se pije 3 x dnevno prije jela.

CAJ ZA BOLJU POTENCIJU BR. 3

50 g peršuna, 50 g medveđeg grožđa, 50 g kilavice, 50 g breze, 50 g zubače(Cynodon dactrylon)..
Priprema se isto kao i prethodni recept.

CAJ OD PERSUNA ZA ČIŠĆENJE KRVI

Uzmemo po 100 g lista peršuna, 100 g korijena peršuna, 100 g kleke i 100 g maslačka. Od čajne mješavine ovih biljaka uzmemo 2 kašike i prelijijemo sa 6 dl ključale vode. Poklopimo, pustimo da odstoji 1 h i procijedimo. Dobro je i ako bobice kleke zgnječimo.

Caj od persuna pijemo zaslađeno 3 x po 2 dl na dan, a toj terapiji možemo dodati propolis kapi ,tako da u čaj ukapamo 3x po 10 kapi propolisa.

CAJ OD PERSUNA ZA CISCENJE BUBREGA I BUBREZNIH KAMENACA

Pomiješati po 100 g korena, lista i sjemena peršuna. Od te mješavine uzeti 2 kašike i kuvati u 2dl vode 5-8 minuta. Poklopiti, pustiti da odstoji 1 h i procijediti.

Pije se prije jela po jedna šolja dok ne potrošimo mješavinu. Pored što je dobar za pjesak i kamen u bubregu, ovaj persunov caj je dobar i protiv žutice i za liječenje slezine i jetre..

PERSUN ZA LICE

Pored čajeva i čajnih mješavina kao odlično i djelotvorno sredstvo se pokazao i persun protiv fleka na licu. Za ovaj jednostavan recept nam je potreban peršunov list i to puna šaka, kojeg treba sitno da isjeckamo i stavimo uveče da se natapa u litru vode. Ujutro se peršunova toaletna voda procijedi i koristi za umivanje lica, odlična je za odstranjivanje sunčanih i jetrenih pega.

CAJ OD PERSUNA U TRUDNOCI

Peršun biljka ima jako estrogeno djelovanje i koristi za omekšavanje grudi i stvaranje mlijeka kod dojilja, za izazivanje mjesečnog ciklusa i olakšavanje porođaja. Ipak pored svega navedenog persun u trudnoci zahtijeva oprez te se obavezno obratite vašem ginekologu ukoliko želite piti caj od persuna.

VAŽNA NAPOMENA: Upotreba perršunovog toksičnog eteričnog ulja je zabranjena jer može da izazove teške posljedice po zdravlje: iritira želudac, izaziva masnu jetru, aritmiju, halucinogeno djeluje, a kod trudnica izaziva pobačaj. Korijen peršuna sadrži sastojke koji kod osjetljivih osoba može da izazove fotodermatitis. Peršunovo ulje sme da se koristi samo prema ljekarskom receptu. To ulje je djelotvorno kod infekcija mokraćnih kanala i pojave krvi u mokraći, kamenaca u besici i bubrezima. Za spoljnu primjenu koristi se kod uboda insekata, a naročito komaraca kao i protiv vaški na glavi.

SOK OD PERSUNA

Uzmemo 1 kg bagremovog meda, 2 dl soka od korijena i lista peršuna i 5 dl soka od maline. Sve sastojke treba dobro promješati i uzimati 3 x po jednu kašiku prije jela.

Ovako pripremljen sirup tj.sok od persuna treba da piju osobe koje imaju anksiozni poremecaj jer smiruje nervnu napetost.

OBLOZI ZA UPALU OČIJU

Izvadimo sredinu toplog hljeba i umjesimo ga sa liščem peršuna, sve dobro izmješamo i napravimo oblog sličan palačinki. Stavimo na oči i držimo 1 sat odmarajući se.

Izvor: dijetamesecevemene

Vaš komentar na članak: