07.10.2016 u 8:38 | Kućni savjeti | Komentari

7 prirodnih načina da se riješite paukova iz svog doma

Ženka obično ima 20 do 30 jaja, a hrane se kukcima, komarcima i drugim, za ljude opasnim, paucima, pa su zbog toga korisni ljudima. Unatoč tome, paukova mreža u nekom kutu svog doma mnogima je scena koju ne žele vidjeti.

pauk-pixabay

Mnogi se groze paukova u svom domu, čak iako znamo da su za nas ljude, potpuno bezopasni, štoviše, korisni su nam.

Kućni pauk (Pholcus phalangioides) najčešća je vrsta iz porodice Pholcidae. Česti je stanovnik mnogih domova, a može se naći kako u kutevima zidova ili u podrumima vise naglavačke. Ovi žutosmeđi pauci izgrađuju velike i ravne mreže, a vrijeme provode sami čekajući plijen. Društveni postaju samo u vrijeme parenja, a mogu doživjeti do 3 godine. Ženka obično ima 20 do 30 jaja, a hrane se kukcima, komarcima i drugim, za ljude opasnim, paucima, pa su zbog toga korisni ljudima.

Unatoč tome, paukova mreža u nekom kutu doma mnogima je scena koju ne žele vidjeti. Ako ste među njima, evo nekoliko prirodnih načina da se riješite ovih “podstanara”.

Loading...

Eterična ulja

S malo vode pomiješajte eterična ulja metvice i eukaliptusa i stavite u bočicu s raspršivačem. Prebrišite okvire vrata i prozora, čak i s vanjske strane kako biste spriječili da se tu “ugnijezde” kućni pauci.

Oni ne podnose mirise tih eteričnih ulja, ali ni ruže, cimeta, citronele i lavande pa imate više mogućnosti za kombiniranje.

Jabučni ocat

Neće mirisati poput eteričnih ulja, ali bit će podjednako učinkovito ako niste ljubitelj eteričnih ulja. Pomiješajte pola šalice vode i pola šalice bijelog octa i poprskajte po svojem domu gdje se inače skupljaju paukovi. Samo izbjegavajte prskanje po lakiranim površinama.

Čistite iza sebe

Mrvice hrane koje ostanu negdje na podu nakon što ste pojeli tost ili nešto slično, “prizivaju” razne male nametnike kojima se pauci hrane. Nemojte im osiguravati topli dom i obilje hrane, već počistite iza sebe kako bi vaš dom uvijek bio čist i bez “nepozvanih sustanara”.

Čistite i izvan doma

Ako nemate mrežice na prozorima, lako će vam se u dom ušuljati razni kukci, posebice ako nemate običaj očistiti i ispred vrata ili s vanjske strane prozora. Ako želite čist dom bez kukaca i paukova, čistite i unutra i izvana.

Kore agruma

Iako bi izgledalo loše i neuredno da po svom domu ostavljate kore od limuna ili naranči, možete ih ostaviti na prozorskim daskama, namještaju skrivenom od pogleda, na vrhu hladnjaka i sl. Paukovi ne podnose miris citrusa i bježe od njih.

Nabavite mačku

Ako ste ljubitelj četveronožnih ljubimaca, nabavite mačku. Ona će potjerati paukove.

Posadite lavandu ispod prozora

Još jedan način da paukove držite dalje od svojih prozora. Miris lavande držat će ih podalje od vaših prozora i doma.

Izvor: vecernji

Vaš komentar na članak: