19.07.2017 u 7:09 | Kućni savjeti, Zdravlje | Komentari

Mogu da oslijepe, otruju i oćelave: Zbog omiljenih sobnih biljaka možete da završite u bolnici

Iako čine da dom izgleda ljepše, neke od ovih biljaka mogu biti opasne po zdravlje ako se nađu u organizmu, dovesti do alergijskih reakcija ako ih dodirnemo ili koža dođe u kontakt sa njima.

dnevna-soba-biljke-620x350

Međutim, biljke ne dolaze sa upozorenjem na saksiji i zbog toga kupci moraju sami da se informišu o potencijalnim opasnostima koje mogu da izazovu po naše zdravlje.

Ovo su biljke koje se najčešće nalaze u našim stanovima i koje mogu da dovedu do određenih zdravstvenih problema:

Filadendron

Ovo je jedna od najčešćih biljaka koje se mogu naći u stanovima, ali ako se kojim slučajem konzumira, može dovesti do oticanja usana, povraćanja i dijareje.

Difenbahija (Diffenbachia)

Ukrasna biljka koja je vrlo zastupljena u mnogim našim kućama, stanovima, kancelarijama. To je omiljena sobna biljka ali vrlo opasna. Ako se samo parče lista poliže nastupa žestoki bol usana, a za nedelju dana, neoprezna osoba zanijemi. Ako sok ove biljke dospe u oči izaziva sljepilo. Prilikom brisanja prašine sa lista može se javiti crvenilo i svrab na koži.

Loading...

Klivija

Sadrži likorin koji u visokim dozama može da izazove paralizu. U manjim dozama može da dovede do trovanja i povraćanja.

Flamingov cvujet

Tropska biljka specifičnog oblika s tamnozelenim srcolikim i mesnatim lišćem te najčešće crvenim cvjetovima. Jedenje dijelova ove biljke može da izazove peckanje u ustima koje s vremenom buja i izaziva plikove. Otrov takođe djeluje na glas koji može da promukne. Sve to može da dovede do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar sistema za varenje, a može da dovede i do gušenja.

Fikus

Poznat i pod nazivom Benjaminovo drvo, fikus je vrlo česta ukrasna biljka, ali u svom lišću ima mliječni sok koji je otrovan. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u dodiru s kožom izazivaju oticanje i svrab. Ako dođe do trovanja, potrebno je posjetiti ljekara koji će propisati nešto za alergije i upale.

Hortenzija

Grm s drvenastim stabljikama na kojima rastu nazubljeni ovalni listovi i veliki loptasti cvjetovi koji mogu biti bijeli, ružičasti i raznih nijansi crvene boje. Može da naraste i do četiri i po metra visine. Iako cvijet djeluje bajkovito, poput kakvog velikog pamučnog balona, on može da izazove bol u stomaku čak i nekoliko sati nakon što ga pojedete. Osim toga, česti simptomi su povraćanje, svrab kože, slabost i znojenje. Neki podaci pokazuju i da jedenje cvjeta hortenzije može da izazvove komu, napade slične epileptičnima i nepravilan rad krvotoka. Srećom, postoji protivotrov.

Paprat

U toku noći apsorbuju kiseonik i ispuštaju ugljen dioksid koji može dovesti do jutarnjih glavobolja, bez vidljivih razloga. Pored toga, jak miris ljiljana može izazvati nesanicu. Ove biljke nikako ne smete da držite u spavaćim sobama.

Jagorčevina

Ova biljka je veoma dekoratvnog izgleda, podsjeća na ljubičicu na prvi pogled. U korijenima dlačica na listovima nalazi se sekret primin. Ako imate osjetljive ruke obavezno ih zaštitite pri dodirivanju jagorčevine, jer može izazvati teške promjene na koži.

Izvor: telegraf

Vaš komentar na članak: