04.10.2016 u 17:02 | Featured, Kućni savjeti | Komentari

SVI IH SE GROZE: Kada čujete OVO o smrdibubama, PUŠTAĆETE IH U KUĆU!

Ovih dana smrdibube, ili kako ih u narodu zovu ‘martini’ preplavili su Srbiju, a naročito Beograd.

smrdibuba

I internet portale su preplavili naslovi koji pozivaju na istrijebljenje ovih buba i upozoravaju na njihovu naviku da piju krv i prenose zaraze.

Međutim, istina je potpuno drugačija. Ove bube, iako dolaze iz reda stjenica, ipak nemaju tu osobinu da kao njihove sitne parazitske rođake, krevetne stjenice, grizu i sisaju krv.

Jedina prava šteta koju smrdibube mogu da nanesu čovjeku dešava se na njivama gdje mogu oštetiti biljke i na taj način naškoditi zemljoradnicima.

Ove bube su jako osjetljive na hladnoću, pa tako na jesen pokušavaju da se uvuku na toplo mjesto i ulaze u naše domove u pokušaju da prežive.

Ime duguju odbrambenom mehanizmu koji se sastoji u štrckanju smrdljive tečnosti kada se nađu u opasnosti pa će tako odreagovati ukoliko pokušate da ih vratite napolje, na hladnoću.

Narod, pak, od davnina poštuje smrdibube i vjeruje u njihove natprirodne moći. Tako su naši stari skovali uzrečicu koja kaže “Kad martin uđe u kuću biće i para” i smatrali da ga nipošto ne treba tjerati napolje jer se tako tjeraju pare iz kuće.

Zato dobro razmislite prije nego što istjerate smrdibubu iz kuće, a ona će uzvratiti blagostanjem u vašem domu.

Izvor: kurir.rs

Vaš komentar na članak: