05.02.2015 u 0:01 | Kako smršati | Komentari

3 ‘specijalca’ koji će prodrmati probavu u roku 15 minuta

U vrijeme kada blagdanski stol obiluje slatkim, slanim i masnim delicijama znamo zaboraviti na saveznike naše probave. Dok su kolači, purica i mlinci stvoreni za nepce, u njima baš ne uživa naš probavni sustav ‘zaljubljen’ u vlakna. Zato vam za brzopotezne saveznike predlažemo nekoliko namirnica i 3 recepta ‘specijalca’ uz koje će probava proraditi u roku od 30 minuta

61028730-guliverthinkstock-probava-trbuh

1. Mlaka voda i limun

U čašu mlake vode iscijedite cijeli limun i popijte. Ovaj napitak možete konzumirati i preventivno te tako spriječiti probave smetnje.

2. Maslinovo ulje i limun

Progutajte žlicu maslinovog ulja, po želji razblaženog s prirodnim sokom limuna. Ovaj je domaći lijek za pokretanje probave najbolje konzumirati ujutro ili nekoliko sati nakon obroka.

3. Soda bikarbona i mlaka voda

U čašu mlake vode promiješajte pola male žlice sode bikarbone. Ova je namirnica već generacijama poznata kao saveznica loše probave, ali bitno je napomenuti kako se treba koristiti samo farmaceutska soda bikarbona bez aluminija koju možete kupiti u ljekarni ili u trgovinama zdrave hrane.
Napomena: Ovaj recept nije preporučjiv onima koji boluju od čira na želucu.

Ovi recepti kao i njima slični dobro su došli kada je probava toliko usporena da joj je što prije potrebna ‘vanjska’ pomoć.

Ali kako se ne bi upalila crvena lampica za uzbunu ne zaboravite u svakodnevni jelovnik uvrstiti:

- Vodu
- Probiotike
- Voće i povrće bogato vlaknima (grah, mrkva, brokula, naranča…)
- Cjelovite žitarice (ječam, smeđa riža, zob..)

I nikako ne zaboravite na kretanje, makar to tek bila desetominutna šetnja po kvartu.

Izvor: zadovoljna

Vaš komentar na članak: