19.08.2017 u 8:18 | Featured, Kako smršati, Zdravlje | Komentari

Imala sam 98 kila i pričala da mi to ne smeta: To je bila laž…

Iskustvo koje mi je promijenilo život: Dubravka Fazlić iz Zagreba kaže kako joj je trebalo puno vremena da shvati da je nezadovoljna sobom, iznutra i izvana

dubravka

Spoznaja da je u potpunosti nezadovoljna svojim životom Dubravki Fazlić stigla je nenadano i potpuno joj je promijenila život. Ova Zagrepčanka (37) diplomirana je ekonomistica. Odrastala je u obitelji koja se bavi proizvodnjom pekarskih proizvoda, pa je po završetku studija nastavila raditi u tvrtki. Bavila se nabavom, razvojem proizvoda, ljudskim potencijalima, brandingom…

Bilo je normalno da slijedi put svojih roditelja i životni poziv koji je nekako prirodno stajao na tom putu.

- Ali to nisam bila ja. Bila sam jako nezadovoljna, a iako sam toga donekle bila svjesna, trudila sam se taj osjećaj potisnuti što dublje. Otišla sam iz obiteljske tvrtke, ali sam ostala u istom poslu i nastavila se baviti ugostiteljstvom. Bila sam veliki ‘control freak’. Smatrala sam da sve znam najbolje, nisam imala povjerenja u druge. U međuvremenu sam se tješila hranom i trpala u sebe sve što sam stigla. Hrana mi je bila najbolji prijatelj, a čokolada kraljica – prisjeća se Dubravka.

Loading...

‘Nisam znala što učiniti’

Imala je 98 kilograma, no govorila je da je to ne smeta. Kaže kako bi, da je priznala da ima problem, morala nešto poduzeti, a na to nije bila spremna.

Dubravka se, kaže, tješila hranom i trpala u sebe sve što je stigla foto: Privatna arhiva
- I onda, jednog dana 2013. godine sjedila sam na terasi obiteljske kuće. Nisam imala posla, mogla sam razmišljati o bilo čemu. No iznenada me zaskočila ideja da se moram promijeniti. Osvijestila sam da stvari jednostavno tako ne mogu dalje i da sam uistinu nesretna sama sa sobom i svojim odnosom prema ljudima. Bila sam nezadovoljna svojim životom, no još nisam znala što učiniti – nastavila je Dubravka dodajući kako je i dalje radila, a onda je doslovno preko noći odlučila dati otkaz. Bilo je to u lipnju prije tri godine.

- Svi su mi govorili da sam luda, da nitko ne daje otkaz. Nisam tada imala drugi posao ni primisao što će sa mnom dalje biti, nego sam jednostavno slijedila svoj unutarnji glas koji je govorio da to moram napraviti. Tada me nazvao prijatelj i rekao da ide u Pariz. Bez imalo dvojbi spakirala sam se i tri dana poslije s njim bila u Francuskoj. Imala sam financijske zalihe jer sam ranije štedjela. U Parizu sam provela nevjerojatnih 17 dana tijekom kojih uopće nisam razmišljala o budućnosti i svom životu, nego sam se prepustila trenutku i uživala istovremeno preslagujući sebe – objašnjava ona.

Obratila se psihologu i life coachu

Po povratku iz Pariza prvi put u životu potražila je pomoć. Obratila se najprije life coachu, a zatim psihologu. Oni su joj, tvrdi, pomogli da shvati kako su joj potrebne edukacije te na što se usmjeriti. Otkrila je Wingwave coaching i metode koje su joj počele pomagati da konačno shvati tko je zapravo i što želi učiniti sa svojim životom.

- To mi se svidjelo jer mi je pomoglo da konačno osvijestim svoje vrijednosti, talente i znanja. Počela sam se baviti konzaltingom naplaćujući ono što su drugi prije kod mene uzimali zdravo za gotovo. Naučila sam reći ‘ne’. Prije mi se znalo dogoditi da me šef nazove u pola 12 u noći i pita koliko imamo vilica i žlica u kuhinji, i ja sam to znala, točan broj. Danas više ne. U međuvremenu sam se educirala za NLP trenera i savjetnika, wingwave coacha, a trenutačno se educiram za NLP terapeuta – kaže Dubravka. NLP je skraćenica za neurolingvističko programiranje, niz metoda i postupaka koje pojedincu omogućuju bolje upoznavanje sebe i rad na svojim manama. Riječ je o metodama koje koriste psihoterapeuti, a trojica znanstvenika prije 40 godina objedinila su ih u jedinstveni pokret. Upravo je to ono čime se Dubravka danas bavi.

Smršavjela 38 kilograma

- Pomažem ljudima da shvate kako premostiti teškoće na vlastitom putu, kako ujediniti i iskoristiti svoje resurse, osvještavam ih i potičem da ostvare svoje želje i ideje. To je više od life coachinga – objasnila je.

Kaže kako smatra da njezin put prema potpunom zadovoljstvu traje i dalje. Smršavjela je 38 kilograma, promijenila odnos prema drugima i konačno naučila kako biti dobra prvenstveno prema sebi.

- Sada mogu reći da sam jako zadovoljna. Bilo je puno suza i strahova na tom putu, no nisam odustajala. Da moram sve proći ispočetka, učinila bih to. Naime, da budem u stanju pomoći drugima morala sam prije svega pomoći sebi. Vjerujem da svatko može napraviti promjenu i postati sretnija i zadovoljnija osoba, no te promjene ne dolaze preko noći i treba se puno raditi – prije svega na strpljenju- zaključila je Dubravka.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: