20.11.2016 u 18:34 | Featured | Komentari

Šipak (nar) čisti čovjekovo tijelo od mržnje

Šipak (nar) ne samo da je zdrav nego ima i svoju simboliku. Naučnici smatraju da, zajedno sa maslinom, grožđem, smokvama i datulama, spada među prvih pet kultiviranih plodova.

nar-prirodni-lijek

Nar potječe iz daleke nam Perzije, te se povezuje sa istočnjačkim kulturama i religijama već desetljećima. U Starom zavjetu se spominje kao drvo koje je cvalo u vrtu Adama i Eve. Svoje mjesto nalazi u brojnim mitovima i umjetničkim djelima, od Rafaela do Cézannea, od Homera do Shakespearea.

Njegova unutrašnjost je puna jestivih sjemenki, a svaka se nalazi u prozirnoj “vrećici” koje međusobno razdvaja gorki odsjek. Radi svojih zrna, ovo voće nosi naziv “zrnasta jabuka”. Zrna su vrlo nježne građe i blago kiselog okusa. Jesti nar nije jednostavna stvar, budući da se svako zrno mora pojedinačno odvajati. Možda upravo zbog truda koji je potreban da se uloži, da bismo osjetili koristi nara, u monoteističkim religijama predstavlja ujedinjenost individua oko jedne vjere.

Kroz historiju se koristio za liječenje raznih bolesti. Kao protuupalno sredstvo, antihelmintik (protiv crijevnih glista), protiv kašlja, za liječenje dizenterije i kronične dijareje, za jačanje kapilara, kao pomoć u prevenciji ateroskleroze, astme, upale krajnika i bronhitisa.

Loading...

Nar je odnedavna u žarištu velike medijske pozornosti zahvaljujući značajnom sadržaju fitokemikalija (tanini, katehini, antocijanidini i dr.) koje pokazuju snažno antioksidativno djelovanje.

Iz tog razloga je čak prozvan “super voćem”.

Iako su ispitivanja o ljekovitim svojstvima nara tek na početku i oprezno se iznose konkretni zaključci, dosadašnji rezultati vrlo su obećavajući. Naučnici provode kliničke studije kojima žele pokazati kako ljekoviti sastojci nara djeluju na vrlo ozbiljne bolesti kardiovaskularnog sustava, leukemiju i razne oblike raka.

Jedna studija objavljena 2000. g. u American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da se konzumiranjem nara znatno pojačava udio antioksidanata u tijelu što je rezultiralo smanjenjem oksidacije LDL kolesterola u krvi.

Istraživanja su išla i u smjeru ispitivanja utjecaja nara na snižavanje krvnog tlaka. Rezultati su pokazali da se nakon konzumacije 50 ml soka kroz godinu dana snizio sistolički, ali nije bilo utjecaja na dijastolički tlak.

Osim toga potencijalno doprinosi smanjenju nakupljanja masti u arterijama koja dovodi do otvrdnjavanja krvnih žila. Nadalje, preliminarni rezultati pokazali su da može u određenom postotku inhibirati djelovanje virusa.

Ekstrakt nara pokazao je i učinkovitu zaštitu zuba i desni.

Izvor: akos

Vaš komentar na članak: