27.07.2017 u 9:26 | Featured | Komentari

RIJEŠITE SE BUĐI: Treba vam samo 2 sastojka koja imate u kući

Buđ i gljivice se razvijaju u vlažnim prostorijama. Osim što vam upadaju u oči, jako su opasni za zdravlje. Zato, nije ni čudo što želite da ih se otarasite što prije. Ima više recepata, a za jedan od njih vam je potrebno samo sirće i soda bikarbona i riješićete ovaj pakleni problem.

budj-kupatilo

Postoji preko 10.000 vrsta buđi i gljivica, ali samo nekoliko stotina možete da prođete u svojim stambenim prostorijama. Počinjete da ih primećujete tek kad promjene boju, odnosno, kad se pojave kao crne mrlje na vašim zidovima. Mnogi ljudi muče muku sa tim kako da ih se riješe.

Ovo su tri najefikasnija načina.

Izbjeljivač

Mnogi su odustali od ovog načina uklanjanja buđi, jer nije dalo rezultate. Treba da znate da izbjeljivač treba da ostavite da djeluje bar nekoliko sati da bi se uništile gljivice i buđ, a još bolje će da djeluje u kombinaciji sa vatom.

Loading...

Kuglice vate obavezno natopite izbjeljivačem i stavite ih na mrlje od buđi. Najbolje je da ostavite da stoji preko noći. Ujutro je potrebno to područje dobro da isperete. Ako to radite u spavaćoj ili dječjoj sobi, obrnite postupak. Uradite to ujutro i držite do večeri, uz dnevno provjetravanje prostorije.

Nikako ne pokrivajte zidove tapetama da biste sakrili problem. Ljepak za tapete je odličan izvor hrane za gljivice i možete da napravite samo još goru stvar.

budj-620x350

I silikonske fugne u kupatilu vrlo često postanu crne. Tada je najbolje da otklonite silikon u potpunosti, dezinfikujete sva zahvaćena mjesta alkoholom ili izbjeljivačem i da ponovno nanesete silikon na to područje.

Eterična ulja

Ako ne želite da koristite izbjeljivač, već neke prirodne preparate, kao što su eterična ulja, evo recepata.

Eterično ulje eukaliptusa:

Jednu kašičicu eteričnog ulja eukaliptusa pomješajte sa kašičicom metil-alkohola i dvije šolje vode. Poprskajte mjesta koja su pobuđala i ostavite da se osuši.

Eterično ulje čajevca:

Kašičicu eteričnog ulja čajevca promješajte sa čašom vode i poprskajte na površinu koju želite očistiti. S obzirom na to da čajevac ima dokazana antivirusna, antibakterijska i antifungicidna svojstva, ovo eterično ulje je odličan izbor i u borbi protiv ovog problema.

Eterično ulje sjemena grejpfruta:

Možete da pomješati i 20 kapi eteričnog ulje sjemena grejpfruta i dvije šolje vode. Postupak je isti. Poprskajte i ostavite da se osuši.

Soda bikarbona i sirće

Jedna od najefikasnijih metoda za čišćenje je kombinacija sode bikarbone, sirćeta i vode, a efikasna je i kod ovih problema. Pomješajte istu količinu sirćeta i vode, dodajite postepeno sodu bikarbonu dok ne dobijete pastu.

Ovu smješu nanesite na zahvaćena područja. Kada se osuši dovoljno je da je sastružete.

Izvor: telegraf

Vaš komentar na članak: