26.12.2014 u 23:03 | Featured, Zdravlje | Komentari

JUTARNJI ELIKSIR: topla voda s limunom i kurkumom!

Dok sam odrastao, kad god bih bio prehlađen, majka mi je spravljala mlijeko s kurkumom. Blaga toplina kurkume je grijala moje grlo i jačala moje tijelo.

4566541

Često bih poželio da ovaj eliksir mogu piti tijekom cijele zime. Kako su zdrastvene blagodati kurkume već dobro poznate zapadnom svijetu, pitao sam se zašto ne pijem kurkumu svaki dan? – piše Tejal Patel.

Budući da sam vegan, više ne preferiram opciju s mlijekom, ali kurkuma u toploj vodi je jednako tako djelotvorna i postala je glavna stavka moje jutarnje rutine.

Niste upoznati s djelotvornim učincima kurkume? Dopustite mi da vas podsjetim. Kurkuma je narančasto-žuti začin iz Indije, dio obitelji đumbira. U Ayurvedi, kurkuma je poznata kao snažan antioksidans koji se bori s kancerogenim slobodnim radikalima, a također je antiseptik i ima prirodni protuupalni učinak.

Kurkuma je neizbježna u indijskoj kuhinji, ali ako ne jedete indijsku hranu svaki dan, kako uvrstiti ovaj prekrasan začin u svoju prehranu? Jednostavno! Začinite svoju toplu vodu s limunom. Za dodatnu nit vrline dodajte prstohvat cimeta koji ima protuupalna svojstva i može stabilizirati razinu šećera u krvi (što znači da ćete jesti manje i osjećati se duže zadovoljnim).

Sastojci

– 1 šalica tople (ne vruće) vode; a možete koristiti i šalicu toplog mlijeka po izboru (bademovi, sojino ili kravlje)
– ¼ čajne žličice kurkume
– Sok od pola limuna
– Prstihvat cimeta (proizvoljno)
– 1/8 čajna žličica meda ili agavinog sirupa
– žličica kokosovog ulja

Priprema

Nakon što zagrijete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, žličicu kokosovog ulja i dobro promiješajte. Kurkuma će se smjestiti dnu šalice, tako da i dalje nastavite miješati vodu dok pijete, i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.

Dodavanje kurkuma u svoju toplu vodu je jeftino, blagog okusa, a djelotvorno djeluje na svaki sustav u tijelu. Dodavanje ovog moćnog začina vašoj prehrani je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje dugoročno zdravlje.

Izvor: atma

Vaš komentar na članak: