16.06.2015 u 7:56 | Featured, Zdravlje | Komentari

Napravite sami: Prirodni i mirisni losion za sunčanje s faktorom 20 koji će i djeca obožavati!

Činjenica je da je čak 84 posto preparata za sunčanje štetno po vaše zdravlje. Istraživanje koje je to dokazalo napravila je EWG – jedna od najvećih neprofitnih organizacija u SAD-u. Evo kako sami možete vrlo lako napraviti domaća i prirodna sredstva za sunčanje s raznim faktorima zaštite (4-20). Ove kreme, odnosno losioni su prirodni, mirišu predivno i vrlo su hidratantni.

krema

Toksične kemikalije u većini sredstava za sunčanje remete rad endokrinog sustava, potiču stvaranje slobodnih radikala i u sebi sadržavaju kancerogena svojstva. Zapravo, otkad su kreme za sunčanje u masovnoj upotrebi, statistike pokazuju stopu rasta karcinoma kože! Što je najgore, mazanjem kremama s visokim faktorom blokirate stvaranje prijeko potrebnog vitamina D, bez kojeg ljudski organizam slabi i koji je pravi borac protiv raka.

Trebamo li uistinu sredstva sa visokim faktorima zaštite?

S obzirom da mnogo ljudi danas ima manjak vitamina D, nedostatak izlaganja suncu je veći problem od previše izlaganja. Nedostatak vitamina D je povezan s mnogim tipovima karcinoma uključujući najsmrtonosnije vrsta raka dojke. Nedostatak vitamina D je također povezan s problemima u trudnoći, uključujući preeklampsiju, gestacijski dijabetes, prijevremeni porod i još mnogo toga.

Da bi se izbjegao rak kože, koji nije osobito smrtonosan ako je otkriven rano, zaboravili smo na pametno sunčanje i počeli smo iz straha izbjegavati sunce i fanatično se mazati komercijalnim losionima prepunim toksičnih tvari, sa nepotrebno visokim faktorima koji blokiraju apsorpciju D vitamina – i dobivati puno gore karcinome.

Budući da većina nas ne radi vani, zapravo je potrebno puno više truda da “dobijemo” dnevno sunce, nego da ga izbjegnemo.

Kako napraviti prirodni losion sa zaštitnim faktorom 20

U slučaju da morate biti vani na suncu dulje vrijeme, dovoljno je jednostavno samo staviti naočale, šešir ili obući svijetlu majicu. Ako niti jedna od ovih opcija nisu dostupne, npr. kada nepripremljene, svijetle kože provodite dan na plaži u rano ljeto – koristite ovu prirodnu kremu za zaštitu od sunca.

To će također biti odlična prirodna alternativa za jako malu djecu, one koji uzimaju neki lijek koji povećava foto osjetljivost te za one vrlo svijetle puti koji lako izgore.

Samo da pojasnimo, iako je ovo prirodna krema ili losion za sunčanje koji miriše sjajno i prirodno vlaži, ne preporučuje se da ga koristite svakodnevno jer vitamin D koji ćete dobiti od sunca je puno korisniji!

Loading...

Ako vam se ne da ovo praviti, uvijek birajte kreme za sunčanje s mineralnom zaštitom ili kupite ulje čileanske maline ili čileanskog lješnjaka koji su skuplji ali imaju prirodno visoki zaštitni faktor.

Recept

Sastojci:

- 1/2 šalice organskog bademovog ili maslinovog ulja (cca 1 dl)
- 1/4 šalice organskog djevičanskog kokosovog ulja koje ima prirodni faktor 4 (cca pola dl)
- 1/4 šalice pčelinjeg voska (cca 1 žlica) – može se i izostaviti ako nemate (daje gustoću)
- 2 žlice praha cink oksida

Opcije: Umjesto pola kokosovog ulja, možete staviti kakao maslac – predivno miriše!, 1 žličica tekućeg E vitamina (odličan protiv starenja kože i kao stabilizator), 1-2 žlice shea (karite) maslaca (sadrži prirodni faktor 4-5), eterična ulja po želji (kokos, vanilija, lavanda su najbolji – izbjegavati citrusna ulja!)

Mi smo sve ovo stavili, osim maslinovog ulja. Dobili smo predivan losion koji se fino razmazuje i fenomenalno miriše, onako baš tropski…

atmin laboratorij

Pojašnjenja sastojaka:

Cink oksid: Postoje kemijske i mineralne kreme za sunčanje; kemijski sastojci u kremama za sunčanje poput oksibenzona prodiru u kožu i ulaze u krvotok, potencijalno narušavajući hormonski sustav. Fizička ili mineralna krema za sunčanje sadrži sastojke kao što su cink oksid i titan dioksid, koji reflektiraju sunce poput zrcala, odnosno ne ulaze u krvotok. Za razliku od oksibenzona, cinkov oksid je netoksični mineral.

Stručnjaci poput dr. Mercole, EWG udruge i dr. Searsa preporučuju korištenje mineralnih krema za sunčanje s cinkovim oksidom kao primarnim sastojkom. On ima najširi spektar UVA i UVB reflektiranja koji je odobren za uporabu od strane FDA, a i vrlo je dobro testiran u smislu sigurnosti na duže staze.

Dakle, cink oksid je absorbent UV zraka; ima antiseptičko i protugljivično djelovanje. Koristi se u kremama i losionima za zaštitu od sunca, maskama za njegu problematične mladenačke kože, kremama za dječju guzu kao i dezodoransima. U kreme i losione se uobičajeno dodaje 2-10%.

Budite oprezni da ne udahnete prah kod pripreme i koristite masku ako je potrebno.

On sadržava prirodni SPF 20 +, ovisno koliko ga stavite.

Ovaj recept ima faktor zaštite oko 20, iako dodavanjem više cink oksida povećavate faktor zaštite.

Može se nabaviti u nekim prirodnim ljekarnama ili npr. preko interneta, nije skup.

Shea (karite) maslac: Zbog svog sastava nezamjenjiv je u svakodnevnoj njezi kože. U posljednje vrijeme je popularan kao prirodna ljekarnička alternativa okluzivnim podlogama poput vazelina. Sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina (7-12%), vitamine A i E, te visok sadržaj proteina i minerala. Naručito je učinkovit kod regeneracije stanica kože, te za njegu fotoostarjele kože (antiaging efekt). Djeluje protuupalno, pa pomaže kod dermatoloških stanja (psorijaza, seboreja, ekcemi, atopijski dermatitis, akne). Pomaže pri cijeljenju manjih rana, ogrebotina i opeklina. Shea maslac duboko prodire u kožu, regenerira je, pa se može koristiti u prevenciji i tretmanu strija i ožiljaka. Osobito se primjenjuje za prevenciju strija tijekom trudnoće. Također možete nabaviti u nekim prirodnim ljekarnama ili npr na www.kemig.hr (100 ml je oko 5o kn).

Priprema:

Pomiješajte u staklenci (cca 500 ml) sve sastojke osim cinkovog oksida i eteričnog ulja. Napomena: dodavajući više pčelinjeg voska krema će biti gušća i tvrđa.

Ispunite sada jedan srednji lonac s malo vode i stavite kuhati na laganu vatru.

Stavite labavo poklopac na staklenku sa pomiješanim sastojcima te ju stavite u taj lonac s vodom. Kako se zagrijava voda uu loncu, sastojci u staklenci će se početi topiti. Tresti i povemeno promiješati. Kada se svi sastojci otope, skinuti s vatre i vrlo pažljivo, bez udisanja, dodati cink oksid. Umiješajte ga dobro. Stavite eterična ulja.

Pomiješajte nekoliko puta dok se krema hladi kako bi bili sigurni da je cinkov oksid dobro stopljen u smjesu.

Prelijte losion u neku tubu kao što su one od kupovnog mlijeka za sunčanje…

Korištenje i čuvanje kreme:

Koristite kremu kao što bi koristili bilo koju kremu za sunčanje. Odlično se razmazuje i predivno miriše.

Najbolje je ako se iskoristi u roku od šest mjeseci.

Ova krema za sunčanje nije vodootporna i ponovno je nanesite nakon znojenja ili kupanja. Prekrijte njime dobro sve dijelove kože jer ona stvara mehanički štit, ne kemijski.

Čuvati na suhom i hladnom mjestu ili u hladnjaku.

Sredstvo za njegu kože i sunčanje sa prirodnim faktorom 4-5

Sve isto kao gore – samo bez cinkovog oksida.

Izvor: atma.hr

Vaš komentar na članak: