21.02.2015 u 21:41 | Featured, Zdravlje | Komentari

MEDNI RECEPTI PROTIV KAŠLJA, KOD BRONHITISA, POLENSKE GROZNICE, PREHLADE, ZA ISKAŠLJAVANJE…

Med ima najveću popularnost u liječenju virusnih infekcija (respiratornih, gripa itd.) Najkorisniji od svih vrsta meda je lipov med koji postiže najbolji efekat znojenja, pa se zato veoma često koristi u receptima.

med1

Medni recepti protiv kašlja

1. Prokuhajte jedan limun na tihoj vatri deset minuta da omekša. Iz njega tada možete iscijediti više soka. Prepolovite kuhani limun i iscijedite sok. Sipajte sok u čašu, dodajte dvije kašike glicerina. Dobro izmiješajte glicerin sa limunovim sokom i napunite medom do vrha čaše. Umjesto limuna možete koristiti i jabukov ocat. Doza sirupa protiv kašlja regulira se po potrebi.

Ako je kašalj rijedak – treba uzimati po jednu žličicu na dan. Prije upotrebe, smjesu treba promućkati. Ako kašalj napada noću – dovoljno je uzimati jednu kašičicu prije spavanja, a drugu tokom noći. Kako se kašalj smanjuje, učestalost uzimanja smjese se takođe smanjuje.

Prednost ovakvog liječenja je očigledna: ne izaziva želučane probleme koji su karakteristični za mnoga sredstva protiv kašlja; može se preporučiti kako odraslima, tako i djeci; efikasno je u slučajevima kada druga sredstva ne pomažu.

2 Oprati jednu crnu i krupnu rotkvu, odsjeći joj vrh i naparaviti udubljenje u koje treba sipati 2 kašike tečnog meda. Rotkvu prekriti papirom i držati u vertikalnom položaju u posudi 4 sata. Smjesu od rotkve i meda odrasli treba da uzimaju po 1 kašiku, a djeca po kašičicu 3 – 4 puta na dan pola sata prije jela.

3 Izrendati bijelu rotkvu i iscijediti sok. Pomiješati 1 litar ovog soka sa 400 gr tečnog meda i uzimati po dvije kašike prije jela i prije spavanja.

4. Jednu kašiku meda i 30 gr sala pomiješati u čaši vrućeg mlijeka. Uzimati 2 – 3 puta dnevno.

Loading...

5. Pomiješati sok od rotkve i mrkve sa mednim napitkom ili mlijekom u proporciji 1:1. Piti po jednu kašiku šest puta dnevno.

6. 500 gr očišćenog i izrendanog crnog luka, 50 gr meda i 50 gr šećera kuhati u 1 litru vode tri sata na tihoj vatri. Smjesu ohladiti i razliti po flašama i čvrsto zatvoriti. Uzimati u slučaju jakog kašlja četiri do pet puta na dan po jednu kašiku.

7. Protiv kašlja takođe pomaže senf pomiješan sa medom.

8. Pomiješati dvije kašike svježeg, nepasterizovanog maslaca, dva žumanceta, jednu žličicu pšeničnog brašna i dvije žličice meda. Uzimati po jednu žličicu nekoliko puta na dan kod kašlja.

9. Čaj od lista bokvice također je dobro sredstvo protiv kašlja. Šest grama lišća preliti sa čašom vode i kuhati 10 minuta. Dodati 30 gr meda. Uzimati po jednu kašiku tri puta dnevno.

10. Koristan je i ljekoviti čaj od cvijeta bijelog sljeza sa medom. Da bi se pripremio čaj, potrebno je jednu kašiku cvijeta zakuhati u čaši vode. Dodati jednu kašiku meda. Uzimati po kašiku nekoliko puta na dan.

med01_v

MEDNI RECEPTI KOD PREHLADE

11. Kod prehlade, med se preporučuje uz vruć čaj ili mlijeko uveče (jedna žlica meda na šolju čaja ili vrućeg mlijeka), sokom od limuna (100 gr meda i sok od jednog ili pola limuna), malinom ili drugim ljekovitim biljem koje ima efekat preznojavanja ili olakšava iskašljavanje.

12. Protiv prehlada se preporučuju lokalne aplikacije od meda stavljanjem u nosnu šupljinu (1 – 2 kapi). Pri tome, treba znati da med ne treba da koriste oni koji su na njega preosjetljivi. Također, bolesti kod kojih se ne preporučuje inhalacija medom su: napadi bronhijalne astme, emfizem pluća, visoka temperatura.

MEDNI RECEPTI ZA ISKAŠLJAVANJE

13. Pripremite čaj od jedne kašike suhog lišća podbjela u jednoj čaši ključale vode. Kada se čaj malo prohladi, procijediti i dodati jednu kašiku meda. Uzimati po jednu kašiku 2 – 3 puta dnevno.

14. Kao sredstvo za iskašljavanje, koristi se čaj od korijena omana. Jednu kašiku samljevenog korijena preliti čašom vode i kuhati 10 minuta. Na šolju čaja dodati jednu žlicu meda. Uzimati tri puta dnevno po jednu žlicu, sat vremena prije jela.

15. Kao sredstvo za iskašljavanje, kod bronhitisa i astme, preporučuje sa čaj od cvijeta livadske djeteline sa medom. Jednu kašiku cvijeta djeteline preliti sa čašom ključale vode i dodati jednu kašiku meda. Uzimati toplo prije jela.

16. Za izbacivanje sluzi i iskašljavanja kod zrelog kašlja pomaže složeniji recept pripreme čaja: uzeti 10 gr trave “hoću- neću”, 3 gr biljke kokotac (ždraljika) sa cvjetovima, 20 gr sušene koprive, 20 gr plodova kleke, 10 gr trave medvjeđeg grožđa, 10 gr cvjetova šipka i 60 gr plodova šipka. Zakuhati jednu žlicu ovog bilja u 300 ml ključale vode. Uzimati vruće sa medom, dva puta dnevno.

17. Kao sredstvo za iskašljavanje koristi se sirup od soka crvene borovnice pomiješan u istim proporcijama sa medom. Uzimati po jednu kašiku 5 – 6 puta dnevno.

MEDNI RECEPTI ZA PREZNOJAVANJE

18. Pripremiti čaj od jedne kašike suhih plodova zohve u čaši ključale vode. Ostaviti da odstoji 20 minuta, procijediti i dodati jednu kašiku meda. Uzimati po ¼ – 1/2 čaše.

19. Pripremite čaj od jedne kašike cvjetova lipe u čaši ključale vode. Poslije 20 minuta čaj procijediti i dodati još jednu žlicu meda i uzimati po ¼ – 1/2 čaše.

20. Dvije kašike suhih (ili 100 gr) plodova maline preliti čašom ključale vode. Poslije 10 -15 minuta dodati jednu kašiku meda i uzimati toplo.

SAVJET PLUS – Ljekovito bilje sa medom, kao sredstvom za preznojavanje, najbolje je uzimati noću zato što je njihovo djejstvo efikasnije.

DISAJNI PUTEVI, BRONHITIS, ASTMA

Bugarski ljekar S. Mladenov uspješno primjenjuje med u liječenju oboljenja disajnih puteva i preporučuje inhalacije sa medom, obloge i jedenje meda. Dobre rezultate je postigao u liječenju oštrog i hroničnog rinitisa, laringitisa, pa čak i bronhijalne astme. Od 2.500 oboljelih koji su liječeni medom, kod 2.000 je primijećeno značajno poboljšanje, pa čak i izlječenje.

21. Kod oboljenja disajnih puteva (faringitis, trheitis, laringitis, rinitis, sinusitis i bronhitis), koristi se inhalacija sa medom. Prije svake inhalacije priprema se svjež 50 % rastvor u dozama do 15 mg (inhalira se 20 minuta). Najbolje je koristiti cvijetni med. Inhalacija se obično sprovodi uz pomoć specijalnih aparata – inahalatora, kao što je Merhold ili pomoću vodene saune korištenjem porculanske čaše sa rastvorom meda.

22. Za inhalaciju u kućnim uvjetima može da posluži čajnik sa malom količinom vode (dovoljno je pripremiti 30% rastvora meda). Čajnik staviti na vatru, kada proključa dodati jednu žlicu meda i skloniti sa vatre. Na grlić čajnika staviti gumeno vrijevo i kroz njega pažljivo udisati mednu paru. Kako se voda hladi, treba je povremeno zagrijavati. Dužina inhalacije je 15 – 20 minuta. Najbolje je ovu proceduru raditi uveče, prije spavanja.

MED I GRIPA

23. Kaša od meda i bijelog luka. Očišćeni bijeli luk izgnječiti i pomiješati sa lipovim medom (poželjno) u razmjeri 1:2. Uzimati jednu kašiku sa toplom vodom prije spavanja.

24. 2 kašike suhih plodova maline staviti u termos, preliti čašom ključale vode i ostaviti 3 sata da stoji. Procijediti, dodati 2 žlice meda, pomiješati i piti prije spavanja.

POLENSKA GROZNICA

Saće meda je odlično sredstvo za liječenje disajnih puteva. Ljekovita svojstva ima saće od voska iz koga je u potpunosti iscijeđen med. Žvakanje saća blagotvorno djeluje na sluzokožu disajnog trakta, ali u ovaj kurs liječenja ulazi i svakodnevno korištenje meda. Naravno, bolje je žvakati saće, ali ukolika ga nema, pozitivan efekat može imati i uzimanje kašike meda za desert poslije svakog obroka.

Narodna/pučka medicina preporučuje med iz saća kao neutralno sredstvo koje ima antialergentno djejstvo. Osobe koje koriste med iz saća od svoje 16 godine nisu sklone prehladama, ne pate od groznice i drugih nosnih oboljenja. Ljudi koji pate od polenske groznice (alergijska bolest uslovljena udisanjem polena biljaka propraćena suzenjem, konjuktivitisom, astmatičnim napadima koji traju tokom čitave sezone cvjetanja), priznaju da je to jedna od najneprijatnijih bolesti.

Narodna medicina dijeli polensku groznicu na tri tipa: slabu, srednju i jaku. Metode liječenja su: preventivno i simptomatski. Dr. S. Džarvis uvjerava da ako žvačete saće jednom dnevno do pojave polenske groznice, bolest se ili neće pojaviti, ili će proteći u blažoj formi. Kod lake forme oboljenja, Džarvis savjetuje žvakanje saće tri puta sedmično – svakog drugog dana. Pri tome neće biti curenja iz nosa. Ako nemate saće, treba jesti po dvije žlice tečnog meda na dan (svježe iscijeđenog).

U slučaju srednje forme polenske groznice, potrebno je saće žvakati pet puta dnevno prva dva dana, a zatim po tri puta dnevno po potrebi.

Kod jake polenske groznice, narodna medicina preporučuje slijedeće:

25. Tri mjeseca prije očekivanog nastupa bolesti, uzimati po jednu kašiku meda poslije jela. Najbolje je uzimati med iz saća, ali je svjež iscijeđen med takođe veoma efikasan. Koristi se po jedna žlica na pola čaše vode prije spavanja.

26. Dvije sedmice prije očekivanog nastupa bolesti, uzimati mješavinu koja se sastoji od dvije kašike meda, dvije kašike jabukovog sirćeta izmiješane sa pola ili cijelom čašom vode. Mješavinu uzimati prije doručka ili prije spavanja. Takvo liječenje treba nastaviti sve dok ne prođu simptomi bolesti.

27. Nastavite da jedete po jednu kašiku meda poslije ručka i večere, a također pijte mješavinu jabukovog sirćeta sa medom prije doručka i prije spavanja.

Po potrebi, žvačite češće saće da bi isključili mogućnost curenja iz nosa i da bi slobodno disali.

Žvačite saće!

Istraživanja su pokazala da simptomi polenske groznice kao što su suzenje iz očiju, zapušenost nosa, kihanje, upala grla – brzo nestaju, ako se redovno žvače saće. Naime, žvakanjem saća tri ili četiri puta nedjeljno, polenska groznica prolazi za tri godine. To znači da čovjek koji je ranije bio izložen alergijskim reakcijama može mirno da radi u bašti, da udiše miris cvijeća, livada i drugo. Pri tome mu neće teći suze, curiti iz nosa, niti će imati napade gušenja.

Izvor: aura

Vaš komentar na članak: