09.10.2014 u 23:20 | Featured, Zdravlje | Komentari

Čaj od đumbira – ukusni napitak koji liječi

caj-od-djumbira

Đumbir je jedan od najrasprostranjenijih začina u svijetu. Ima neobičnu aromu, ali ju svi gotovo odmah prepoznajemo. Đumbir ima odlična ljekovita svojstva, zbog čega bismo ga svakako trebali svakodnevno konzumirati, a nema boljeg načina od pripreme ukusnog čaja.

Čaj od đumbira se koristi za ublažavanje raznih tegoba, a dodatni sastojci kao što su med, limun ili naranča mogu poboljšati okus čaja, ali i njegovu ljekovitost.

Ublažava mučnine

Jedna od najpoznatijih prednosti čaja od đumbira jest ublažavanje mučnina. Šalica čaja prije putovanja može spriječiti mučnine i povraćanje. Čaj od đumbira je odličan i za trudnice koje imaju problema s jutarnjim mučninama. Bez straha popijte šalicu čaja od đumbira čim osjetite prve znakove mučnine.

Loading...

Smanjuje razine stresa

Čaj od đumbira ima umirujuće djelovanje na tijelo i um. Može smanjiti razinu stresa i ublažiti napetost. Samo jedna šalica čaja može značajno poboljšati raspoloženje. Ostavlja osjećaj svježinei smirenosti duže vrijeme. Kada ste pod stresom, nemojte posezati za nezdravim oblicima opuštanja, već popijte šalicu čaja od đumbira koji dokazano smanjuje razinu kortizola u tijelu.

Poboljšava cirkulaciju

Vitamini, minerali i aminokiseline u đumbiru će pospješiti cirkulaciju krvi i smanjiti rizik od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava. Đumbir će spriječiti nakupljanje plaka u arterijama i značajno smanjiti rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Olakšava menstrualne tegobe

Čaj od đumbira sa smeđim šećerom se u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi za ublažavanje menstrualnih grčeva. Žene koje pate od jakih menstrualnih grčeva, mogu koristiti tople obloge sa čajem od đumbira. Umočite ručnik u topli čaj i stavite na trbuh. Ubrzo ćete primijetiti kako se mišići opuštaju, a bol smanjuje.

Pospješuje probavu

Čaj od đumbira će značajno ubrzati rad probavnog sustava i pospješiti apsorpciju hranjivih tvari. Također će smanjiti nadutost uzrokovanu brzim jedenjem i prejedanjem. Čaj od đumbira će regulirati apetit.

Ublažava migrene

Đumbir je jako učinkovit kod ublažavanja migrena. Jedna šalica čaja od đumbira će značajno smanjiti kroničnu upalu u tijelu, koja je vodeći faktor rizika od nastanka migrena.

Ublažava simptome artritisa

Đumbir ima odlično protuupalno djelovanje, a topli oblozi čaja od đumbira će ublažiti bolove u zglobovima koje uzrokuje artritis.

Povećava plodnost

Đumbir se u drevnoj kineskoj medicini koristio kao afrodizijak. Također postoje vjerovanja da povećava mušku plodnost. Neka istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija đumbira povećava koncentraciju spermija i pomaže kod erektilne disfunkcije.

Izvor: centar-zdravlja.net

Vaš komentar na članak: