11.04.2015 u 18:54 | Biljke, Recepti, Zdravlje | Komentari

PRIRODNA MOĆ: Ova je biljka najbolji prijatelj ženskoga zdravlja!

Djeluje kao odličan prirodni regulator hormona, potiče rast progesterona te regulira menstrualni ciklus, što je iznimno važno kod pokušaja začeća.

vrkuta

Ovu biljku krase nazivi virak, gospin plašt, zečja šapa, lavlja noga i rosnica, ali najpoznatija je po imenu vrkuta, lat. Alchemilla vulgaris, a njezina ljekovitost i blagotvorno djelovanje na žensko zdravlje poznato je još od srednjega vijeka. Danas je smatramo univerzalnim prirodnim lijekom za sve ženske, ali i mnoge druge bolesti.

U ljekovite svrhe skupljaju se listovi i cvjetovi ili čitava cvatuća biljka (korijen nema ljekovita svojstva!). Listovi se mogu brati već u proljeće, ali najbolje je sakupljati ih u vrijeme cvatnje (srpanj/kolovoz). List se može sakupljati i nakon cvatnje, ali tata nema toliku ljekovitu moć.

Vrkuta sadrži flavonide, organske kiseline, tanine, salicilnu kiselinu i pravo bogatstvo vitamina C.

Loading...

Iako velik broj njezinih ljekovitih svojstava još uvijek nije istražen, vrkuta je najbolji prirodni lijek u liječenju neplodnosti. Ona djeluje kao odličan prirodni regulator hormona, potiče rast progesterona te regulira menstrualni ciklus, što je iznimno važno kod pokušaja začeća. Vrkuta jača stijenke maternice i tako štiti od spontanih pobačaja, a pomaže i kod policističnih jajnika i kod skidanja neželjenih kilograma.

Uz ove blagodati za žensko zdravlje, vrkuta pomaže i kod mioma, cista, endometrioze, olakšava menstrualne tegove i simptome menopauze. Tanini koje sadrži učinkovito djeluju u ublažavanje obilnih i bolnih menstruacija i reguliraju krvarenje.

Ova biljka iznimno je djelotvorna i u liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija. Tampone natopljene tinkturom vrkute jednostavno možete koristiti poput vaginaleta.

Najnovija istraživanja pokazala su da vrkuta djeluje i protiv stafilokoka, bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike, a japanski znanstvenici otkrili su da tvar iz vrkute agrimonin sprječava rak dojke.

PRIPRAVCI OD VRKUTE:

Čaj

Jednu čajnu žličicu vrkute prelijte šalicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Pijte uvijek u gutljajima po dvije šalice na dan.

Uvarak

U litri vode skuhajte 30 do 50 grama osušene biljke bez korijena. Koristite uvarak za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crijevnih problema.

Kupka

200 grama suhe ili svježe vrkute prokuhajte u tri litre vode i izlijte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta i pođite na počinak.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: