24.04.2019 u 11:36 | Zdravlje | Komentari

ZA OVO VAM NISU REKLI: Sastojak koji ne koristite a zaustavlja srčani udar, dijabetes, visok pritisak i rak

Ovo je najvažniji hranljivi sastojak za održavanje kardiovaskularnog zdravlja.

magnezij

Ako nemate dovoljno magnezijuma u ​​svom tijelu, možete postati skloniji raznim bolestima i poremećajima. Vaš krvni pritisak može biti povišen, imate veću šansu za razvoj dijabetesa tipa 2 ili raka debelog crijeva, a možda ćete čak imati i potencijalno smrtonosni srčani udar početkom života.

Nizak nivo magnezijuma je povezan sa insulinskom rezistencijom. Kada insulin prestane efikasno da radi, nivo glukoze u krvi prelazi dozvoljen nivo, što dovodi do dijabetesa tipa 2. To potvrđuje nekoliko naučnih radova koje su objavili istraživači na Medicinskom univerzitetu Južne Karoline (MUSC). Studije su otkrile vezu između nedostatka magnezijuma i C-reaktivnog proteina (CRP).

CRP je protein koji proizvodi jetra. Istraživači MUSC-a su otkrili da CRP može izazvati akutne upale, ozbiljan faktor rizika za srčane bolesti. Ako ne dobijete dovoljno magnezijuma, mnogo je verovatnije da ćete patiti od akutne upale

Loading...

Prva studija MUSC-a sprovedena je 2005. godine. Istraživači iz Južne Karoline su ispitivali dijete Amerikanaca od 1999. do 2000. godine. Njihovi ispitanici su imali najmanje 17 godina i nisu uzimali dodatke magnezijuma.

Šezdeset osam procenata ovih ispitanika nije uzimalo dovoljno magnezijuma svaki dan. Devetnaest procenata nije uspjelo da dobije čak ni polovinu preporučene dnevne količine od 310 do 420 miligrama (mg). Učesnici koji su imali nedostatak magnezijuma imali su mnogo veću šansu da pokažu visok nivo CRP-a u krvi. Stopa rizika se kretala od „niske“ 48% do najviše 75% u poređenju sa ljudima sa redovnom ishranom.

Osim toga, ispitanici koji nisu uzimali najmanje polovinu preporučene doze magnezijuma pokazali su se dvostruko podložnijim visokom nivou CRP. Kada ovi proteini postanu previše brojni, dolazi do ozbiljnih upala.

Od 10.024 osobe obuhvaćene studijom, četvrtina njih je svakodnevno koristila različite suplemente magnezijuma. Doze su počele sa 50 mg (što je mnogo manje od preporučene dnevne količine), a zatim su se povećavale.

Čini se da nije važno da li su učesnici dobili magnezijum iz prirodnih izvora hrane ili iz suplemenata. Ako nisu unosili bar 310 mg dnevno, bilo bi 40% verovatnije da će patiti od visokog CRP nivoa.

Uprkos tome, činilo se da suplementacija pruža meru zaštite. Dvadeset dva odsto učesnika je uzimalo magnezijumske dodatke u dozama koje nisu dostigle preporučeni dnevni unos. Iako su ostali podložni CRP-u, oni su bili manje skloni pokazivanju visokog nivoa proteina u poređenju sa ljudima koji nisu uzimali suplemente.

Koliko magnezijuma se smatra dovoljnim? To zavisi od starosti, pola i načina života osobe. Ako je muškarac mlađi od 30 godina, njemu će trebati 400 mg dnevno, dok će ženi u istoj starosnoj dobi trebati 310. Stariji muškarac bi trebalo da uzima 420 mg dnevno, a starija žena 320 mg.

Izvor: webtribune

Vaš komentar na članak: