01.11.2014 u 13:29 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Uz ova četiri začina pobijedite mnoge bolesti

Željezo je mineral koji često nedostaje u prehrani vegeterijanaca, a upravo iglice ružmarina kriju pravo obilje ovog minerala. Ako u organizam ne unosimo dovoljno željeza možemo očekivati da će nas mučiti umor i anemija. Začini se koriste da bi podigli okus hrane koju spravljamo. No, osim ovih dobro nam znanih kulinarskih svojstava mogu se pobrinuti i za naše zdravlje.

62422

Ružmarin

Željezo je mineral koji često nedostaje u prehrani vegeterijanaca, a upravo iglice ružmarina kriju pravo obilje ovog minerala. Ako u organizam ne unosimo dovoljno željeza možemo očekivati da će vas mučiti umor i anemija. Ružmarin je bogat karnosičkom kiselinom čija je uloga signalizacija mozgu da se obrani od štetnih nusprodukata metabolizma koji mogu dovesti do bolesti, a riječ je o radikalima. Ružmarin snižava rizik i od moždanog udara te neurodegenerativnih stanja poput Alzheimerove bolesti jamče istraživači u stručnom časopisu Journal of Neurochemistry. Ružmarin se konzumira tako što se grančica nasjecka i posipa po jelu.

Bosiljak

Još su stari Grci ovaj začin, čije ime dolazi od grčke riječi basileus što znači kralj bosiljak, smatrali kraljem začina. Bosiljak je u talijanskoj kuhinji nezamjenjiv, a odlično prija i u jelima s rajčicom. Njegova uloga u jelima je značajna jer osim okusa pomažu i u probavljanju težih jela.

Loading...

Otvara apetit, potiče probavu, smiruje upalu sluznice želuca i crijeva, koristi se za rješavanje problema kod nadutosti, vjetrova i mučnina. Također, liječi upale bubrega i mjehura, a ženama koristi kod neredovitih mjesečnica.

Ekstrakt bosiljka snižava krvni tlak jednako kao i lijekovi, pokazalo je to istraživanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta Xinjiang, a smatraju i da utječe na razinu proteina koji stežu krvne žile.

Origano

Začin neizostavan u pripremi pizze bogat je mineralima poput niacina, beta-karotena i bakra, a sadrži i brojne druge hranjive tvari. Istraživanja pokazuju da je origano čak 42 puta bogatiji antioksidansima od jabuke, od borovnica je bolji četiri puta, a od naranče 12.

Origano poput bosiljka i ružmarina posjeduje ružmarinsku kiselinu koja je snažan antioksidans koji pomaže u sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima. Sve ovo smanjuje rizik od raka, bolesti srca, preranog starenja i ateroskleroze, a ružmarinska kiselina saveznik je i protiv alergijske astme.

Ovaj mirišljavi začin bogat je antibakterijskim svojstvima koja uključuje ulje timol i karvakrol. Istraživanja kažu da ovaj dvojac zaustavlja rast brojnih bakterija. Stručnjaci Medicinskog fakulteta Georgetown Sveučilišta u Washingtonu pokazali su kako karvakrol može zaustaviti rast gljivice Candide albicans.

Od origana se može pripremiti čaj, može biti i kao što je već poznato začin te se koristiti može u obliku svježih listova.

Cimet

Ovo je jedna od najsvestranijih i najučinkovitijih biljaka smatraju stručnjaci koji su uvjereni u zdravstvene dobrobiti ovog začina. Iznimno je sposoban kod borbe s dijabetesom jer poboljšava aktivnost inzulina. Učinkovit je kod popravljanja probave, a potiče i znojenje te je vrlo djelotvoran kod problema s kašljem. Cimet ima antioksidativna i antiupalna svojstva baš kao i antibakterijaska. Brojne studije kažu da može pomoći u smanjenju rizika od nekih vrsta raka, može smanjiti i krvni tlak, kolesterol te količinu tjelesne masnoće piše Ordinacija.hr dodaju i da je za pozitivan utjecaj cimeta dovoljno pola žlice cimeta na dan.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: