25.01.2017 u 11:39 | Featured, Zdravlje | Komentari

Svi koristimo alu-foliju kad spremamo hranu, a nismo ni svjesni da je opasna po život!

Aluminijumska folija može da vam ugrozi zdravlje, pogotovo ako je koristite na ovaj način

alu-folija-pixabay

Svako u kuhinji ima aluminijumsku foliju, a malo ko zna koliko ona može da bude opasna ukoliko je ne koristite na pravilan način. Pogotovo ako je izložite jako visokoj temperaturi.

Najnovija istraživanja pokazuju da alu-folija može da bude opasna po zdravlje ukoliko se koristi prilikom pečenja hrane, prenosi portal Simle Capacity.

Naime, pronađene su velike količine aluminijuma u hrani koja je pripremana uz pomoć aluminijumske formule. Ovaj metal je opasan jer kada se akumulira u organizmu može da izazove ozbiljne bolesti, od kojih je jedna Alchajmer.

Loading...

Što je veća temperatura na kojoj se sprema hrana obložena folijom, veća je i šansa da se aluminijum nađe u hrani. Ovaj pomoćni materijal se ne preporučuje ni pri barenju nekih namirnica, pogotovo paradajza – objašnjava autor studije dr Zubaidi.

Aluminijumska folija je bezbijedna ukoliko je koristite za oblaganje hladne hrane, jer pri niskim temperaturama njena struktura se ne rastvara.

Taloženje aluminijuma u organizmu može da bude izuzetno opasno, pogotovo za kosti i krvni sistem.

Najbolji pokazatelj da se tijelo bori s prevelikom količinom aluminijuma jeste povišen nivo kalcijuma, što može da prouzrokuje njegovo taloženje u kostima i na kraju osteoporozu.

Ranija istraživanja su pokazala i da je kod oboljelih od Alchajmera pronađeno dosta aluminijuma nataloženog u moždanom tkivu, a to je otkriveno obdukcijom nakon smrti oboljelih.

Dakle, ukoliko želite da obezbijedite pečenje hrane na visokoj temperaturi, a da vam hrana ne zagori, kao i da pritom sačuvate svoje zdravlje, aluminijumsku foliju zamjenite papirom za pečenje.

Izvor: telegraf

Vaš komentar na članak: