24.07.2019 u 16:39 | Povrće, Zdravlje | Komentara:

Ukusno i zdravo ljetnje osvježenje: Evo zašto treba da jedete dinje

Kada je ljetnje voće i povrće u pitanju sigurno su vam lubenica i breskve prvi pali na pamet, ali postoji još jedno ukusna poslastica čija je sezona baš sad, a koje bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi.

dinja

U pitanju je dinja. Ovo povrće pripada istoj porodici kao lubenica, bundeva i krastavac. Izuzetno je bogata vitaminima i mineralima. Sadrži veliki procenat vitamnina C, B, beta karotena, kao i kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i bakra. Takođe, dinja sadrži tri puta više kalijuma od lubenice.

Zahvaljujući velikom procentu vode, oko 95 odsto, niskom procentu šećera i odličnom ukusu i mirisu, ovo povrće je idealno ljetnje osvježnje.

Voda iz dinje stimuliše rad bubrega, reguliše krvni pritisak, a visok nivo vlakna pomaže varenje. Beta karoten pomaže u borbi protiv kancera, a posljednja istraživanja pokazuju da se dinja može koristiti u borbi protiv nekoliko vrsta raka.

Loading...

Možete da je jedete kad god i koliko god poželite, a evo razloga zašto treba da je jedete češće:

- Dinja je idealna za detoksikaciju organizma i pomaže protiv nadimanja organizma. Ovo voće sadrži 300 miligrama kalijuma na 100 grama i pomaže tijelu da se riješi viška natrijum i tako snižava visok krvni pritisak.

- Sok od dinje se ranije koristio za ublažavanje bola. Ako želite da se riješite bola, namažite bolno mjesto sokom od cijeđene ili sitni sjeckane dinje.

- U narodnoj medicini dinja se koristi za osvježenje i umirenje.

- Dinja se koristi protiv kamena u bubregu, ublažava ubod insekata, opekotine, bolesti želuca i crijeva.

- Dinja ne goji, pa je idealna ako želite da smršate.

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: