19.03.2015 u 20:02 | Zdravlje | Komentari

Ova jela nikako ne smijete da podgrijavate! Otrovaćete se!

Da li ste nekad napravili punu šerpu musake, spanaća ili čorbe od pečuraka i, naravno, pošto niste sve uspjeli da pojedete, ostavili za sutra? Slijedećeg dana, podgrijaćete to jelo, nesvjesni toga šta može da vas snađe. Evo zašto to ne bi trebalo da radite.

PHOTO:Flickr/Nicole Abalde

PHOTO:Flickr/Nicole Abalde

Svi mi, veoma često, pripremamo jela za više dana, pa ih naknadno podgrijavamo. Međutim, neke namirnice tada mijenjaju svoj sastav i gube nutritivna svojstva, a čak postaju i toksične. Evo koje su to namirnice:

Pečurke

Pečurke je najbolje jesti odmah nakon pripreme, a ako vam ostanu za drugi dan, bolje je jesti ih hladne. To važi i za supe, čorbe, kao i za rižoto, koji se prave s pečurkama. Kod pogrijavanja pečuraka dolazi do promjene u sastavu proteina, pa čak i do promjene ukusa same namirnice. One tada mogu da izazovu razne probavne probleme, a i gube svoje zdravstvene prednosti.

Piletina

Isto kao i kod pečuraka, kod podgrijavanja mesa dolazi do promjene u sastavu proteina. Zbog toga se ne savjetuje grijanje na visokim temperaturama, posebno piletine koja sadrži više proteina od crvenog mesa. Ako to ipak radite, bolje stavite na manju temperaturu i duže zagrijavajte.

Loading...

Krompir

Krompir je visoko nutritivna namirnica koju nipošto ne treba podgrijavati jer tako gubi većinu svojih svojstava, a čak postaje i toksičan. Jedite ga odmah nakon pripreme ili čak hladnog – tada je u njemu najveći procenat otpornog skroba zaslužnog za dugotrajan osjećaj sitosti. Ako pripremate variva za više dana, krompir odvojite, pa ga naknadno dodajte.

Spanać

Spanać je namirnica s visokim procentom nitrata, koji ponovnim zagrijevanjem prelaze u nitrite. Oni su potencijalno kancerogeni za ljudski organizam, zato se savjetuje da se spanać jede isključivo svjež, odnosno, odmah poslije pripreme.

Repa

Kao i spanać, repa takođe sadrži nitrate koji podgrijavanjem postaju izrazito štetni. To ne znači da drugi dan ne možete jesti ovu namirnicu, već samo da je ne treba podgrijavati, nego jesti hladnu.

Celer

Celer, koji se najčešće koristi za supe, obavezno treba izvaditi nakon kuvanja, zajedno sa šargarepom, i jesti svježe pripremljen. On takođe sadrži nitrate. Supu možete podgrijavati ako ste izvadili celer i šargarepu.

Jaja

Jaja su visokorizična namirnica za podgrijavanje koja takođe postaje toksična zbog izlaganja visokoj temperaturi. To ne važi za jela gde su jaja umiješana u sosove, poput bešamela, već se odnosi na jela s kuhanim ili pečenim jajima, poput musake.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: