30.08.2017 u 8:09 | Recepti, Zdravlje | Komentari

UČINKOVITO 100%: Izliječite ŠTITNU ŽLIJEZDU pomoću ovog RECEPTA ruske narodne medicine!

Stanje nedovoljnog stvaranja hormona štitne žlijezde zove se hipotireoza. Najčešći uzrok hipotireoze je hronična autoimuna upala štitnjače (Hashimotov tiroiditis).

lijek-stitna

Osobama koje pate od ovog stanja, ruska narodna medicina preporučuje sljedeći jednostavan recept od samo dva sastojka, koja možete vrlo lako da nabavite.

Priprema

U proljeće uberite 15 mladih borovih šišarki (veličine od 3-5 cm). Samljite ih što je moguće sitnije. Prelijte ih sa 50 ml kvalitetne votke ili domaće rakije i ostavite da odstoje u poklopljenoj tegli deset dana. Nakon toga, procijedite tečnost

Konzumacija: Pijte po pet kapi tri puta dnevno. Kura neka traje tri nedelje.

Loading...

Kako bor utiče na zdravlje

Poznata su nam ljekovita svojstva raznih trava, povrća i voća, međutim i zimzeleno drveće ih takođe posjeduje. Bor se od davnina koristi u narodnoj medicini u liječenju reume i pročišćavanju disajnih organa, kao i lečenju kašlja i plućnih oboljenja, te hipotireoze.

Bor je jedan od najrasprostranjenijih četinara i svi dijelovi ovog drveta imaju ljekovita svojstva. Dobra strana bora je što ga ima tokom cijele godine, a najdjelotvorniji je kada se njegovi ljekoviti dijelovi skupljaju tokom proljeća.

Postoje mnoge vrste ovog zimzelenog drveta, a od svih vrsta najčešći na našim prostorima su crni i bijeli bor. Crni bor se može prepoznati po svojim tamnozelenim iglicama i kupastom obliku svoje krošnje. Bijeli bor ima iglice srebrnkaste boje i koru narandžasto-smeđe boje.

Ljekovito dejstvo imaju iglice bora, mladi izdanci, mlade šišarke, smola i kora bora. Iglice se koriste svježe, jer se njihovim sušenjem gubi vitamin C, kojim je ovaj četinar bogat. Malo je poznato da je ljekovitost iglica veća i do 80 odsto, ako se iglice izlome na manje dijelove, nego cijela iglica.

Šišarke bora se upotrebljavaju dok su mlade, veličine od 3-5 cm, jer njihovim daljim zrenjem poprimaju drvenasti oblik i gube sva ljekovita svojstva. Mlade šišarke sadrže ljekovite gorke i aromatične supstance, bogate su vitaminom C, sadrže ljekovitu mirišljavu smolu i veliki broj antioksidansa i dosta eteričnog ulja. Imaju alkalno dejstvo.

Sve ovo ih čini odličnim sastojkom ove moćne ruske tinkture za poboljšanje stanja kod smanjenog lučenja štitne žlijezde.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: