20.05.2019 u 18:28 | Ljepota, Recepti | Komentari

Šta uzrokuje pojavu sijede kose i koji je napitak za njihovo “zbogom”

Da li ste znali da možete da usporite pojavu sijede kose i vratite svoju prirodnu boju? Naučnici tvrde da je uzrok sijede kose usporavanje matičnih ćelija, odnosno dolazi do zastoja u proizvodnji melanina koji se nalazi u folikulama. U zavisnosti od vaše genetske predispozicije, ćelije vremenom počinju da proizvode sve manje i manje pigmenta što na kraju rezultira sijedom kosom.

SIJEDA-KOS

Tradicionalna kineska medicina, s druge strane, tvrdi da se korijeni kriju u zravlju krvi i bubrega. Zbog toga se preporučuje izbjegavanje mliječnih proizvoda, mesa i soli. Ako ste osijedili prije vremena to može da ukazuje na disfunkciju štitne žlijezde, nedostatak vitamina B5, B6 i B12, ili na anemiju. Nedostatak pomenutih vitamina može da ukaže na veliki broj bakterija u crijevima.

Nedostatak vitamina A, cinka i bakra može da dovede do pada imuniteta, slabljenja krvi, a u nekim slučajevima i moždani udar.

Zbog toga se preporučuje da redovno konzumirate sok od pšenične trave koji nam daje niz prednosti:

– Čisti krv
– Regeneriše kožu i vraća joj sjaj
– Kosi vraća prirodnu boju i sprečava da osijedite

Loading...

Sok od pšenične trave – RECEPT

Potrebno je: 30 ml soka od pšenične trave, čaša isjeckanog voća po izboru (kivi, jabuka, trešnje), čaša soka od limuna, kašičica meda, malo vode.

Primjena: Sve sastojke stavite u blender, izmiksajte i pijte ovaj sok (smuti) dva puta dnevno.

Isti efekat ima i smjesa protiv sijede kose koja se uzima tokom 40 dana (tri puta na dan, pola sata prije obroka).

Potrebno je: kilogram domaćeg meda, 200g sjemena lana, tri čena bijelog luka, četiri velika limuna.

Priprema: Limun očistite od kore i stavite u blender, sjeme lana sameljite pa dodajte limunu, bijeli luk očistite i stavite u blender i sve sameljite u glatku smjesu. Tome dodajte med, pa dobro sve sjedinite. Smjesu prebacite u teglu i uzimajte tri puta dnevno po jednu kašičicu tokom 40 dana.

Osim što ćete kosi vratiti prirodnu boju, poboljšaćete i imunitet. Da bi sok i smjesa djelovali kako treba, nemojte da konzumirate alkohol ili cigarete.

Izvor: style

Vaš komentar na članak: