12.11.2015 u 0:12 | Recepti, Zdravlje | Komentari

TAJNI RECEPTI SV. HILDEGARDE: Njezini savjeti za regulaciju probave i danas su vjerodostojni!

Prva velika žena koja se ikada bavila medicinom bila je upravo redovnica Hildegarda iz Bingena.

ubojit-antibiotik

Sveta Hildegarda iz Bingena, nadstojnica srednjovjekovnog samostana, bila je mističarka. književnica, glazbenica, ali i stručnjakinja za zdravlje i prehranu svojega vremena. Riječ je o svetici uz koju se vežu brojne priče, o nekima od njih već smo pisali, a posebno je zanimljiva po svojem širokom znanju i djelovanju na različitim područjima. Iako njezina kuharica nikada nije zapisana, ipak su poznati brojni zdravi recepti, ali i upute za liječenje kojima se redovito služila. Živjela je između 1098. i 1179. godine, a već je tada bila poznata po promicanju prevencijske medicine. Osmislila je mnoge mješavine čajeva, ljekovitih pripravaka za razne tegobe, a ovdje donosimo tri njezina recepta za ubrzanje probave, odnosno njezinu regulaciju. Ti su recepti s godinama pomalo prilagođeni, no njihova je srž sačuvana iz njezina doba.

Salata od kupusa

Pomiješajte sirovi kiseli kupus s usitnjenim jabukama, mandarinama, ananasom, višnjama i ciklom. Dodajte malo naribanog luka i češnjaka te u svaku porciju dodajte pola žlice maslinova ulja.

Jelo od kruha i sjemenja

Pola kilograma kore kruha, 130 grama datulja, badema i pistacija pomiješajte i dodajte malo sezama. Mješavinu oblikujte u kuglice, dodajte im cimet, klinčić u prahu i jedite kroz dan.

Kuglice od grožđica i sjemenja

Pomiješajte šaku grožđica, usitnjenih badema, suncokretovih sjemenki (koje ste prethodna dva dana pustili da klijaju) i šaku datulja. Kada sve dobro pomiješate i sjedinite, oblikujte kuglice i jedite kroz dan.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: