13.09.2017 u 19:04 | Zdravlje | Komentari

Svi znaju da pica i kola nisu zdrava kombinacija: Ali NAMIRNICA koju stalno jedete uz jaja, jako je LOŠ IZBOR

Kažu da čak i zdrave namirnice mogu biti veoma štetne po organizam ukoliko se ne kombinuju na pravi način.

pizza-kola

Sa nutricionistkinjom Ankicom Simić smo se konsultovali i pitali je da li su ovih osam kombinacija hrane, koje pominju svjetski nutrcionisti, stvarno štetne za zdravlje. Evo šta je ona rekla o tome:

Topli kakao sa punomasnim mlijekom

-Za ovu kombinaciju prvi put čujem da je štetna. Generalno punomasni proizvod su zdraviji od obranih iako se mnogo piše upravo suprotno. Masti su izvor vitamina rastvornih u mastima (A,D), kada izbacite masti iz ishrane smanjujete drastično unos A i D vitamina. Danas se mnoge bolesti (npr. rak) povezuju upravo sa nedostatkom D vitamina koje su posledica višedecenijske kampanje protiv masti, vještačkog osiromašenja hrane u mastima i izbacivanja masti iz ishrane- kaže nutricionista.

Salata začinjena samo limunom ili sirćetom

-Salata treba da se začinjava sa limunom prije nego sa sirćetom. Postoje neki stavovi da sirće, a posebno alkoholno sirće nisu najbolji izbor u ishrani, ali daleko od toga da ćete se otrovati ako salatu začinjavate sirćetom. Limunov sok je izvor C vitamina, deluje alkalizirajuće, tako da ne vidim zašto se salata ne bi zakišeljavala limunovim sokom. Alkoholno sirće ne sadrži ništa hranljivo, za razliku od limuna pošto je u pitanju čista sirćetna kiselina. S druge strane razmišljam o tome šta onda da se stavi u salatu, a da ona ne bude skup isečenog povrća bez ikakvog ukusa? -kaže Ankica.

Loading...

Tjestenina u kombinaciji sa sirom i mesom

-Tjestenina se generalno ne preporučuje sa izvorom proteina-teže se vari (sir, meso… ). Isto tako sir koji je izvor kalcijuma ne bi trebalo da se konzumira sa proizvodima od mesa zbog apsorpcije gvožđa – savjetuje.

Šunka i jaja

-Važi kao komplementarna kombinacija po sastavu (puno masti, proteina i holesterola), nema svrhe unositi ih zajedno što se biološke opravdanosti tiče – kaže nutricionista.

Mekinje i mlijeko

- Stvarno ne znam ko dolazi na ideju da jede mekinje i mleko zajedno. Generalno je neukusna kombinacija pa se možda zato najviše ne preporučuje. U toj kombinaciji se teže iskorišćava kalcijum iz mlijeka zbog celuloze i fitinske kiseline iz mekinja – savjet je nutricioniste.

Žitarice i sok od narandže

- Opet ne znam odakle baš pomorandža, zašto ne limunada, koja je takođe sok citrusa. Sam sok od pomorandže nema dejstvo na metabolizam nekih supstanci kao npr. grejpfrut. Generalno C vitamin i prirodne kiseline iz soka bi dobro djelovale na resorpciju gvoždja iz žitarica koje su njime bogate. U standardnoj kombinaciji sa mlijekom ta resopcija je onemogućena. Tako da ja stvarno ne znam zašto se ne bi sok od pomorandže kombinovao sa žitaricama – otkrila je.

Pica i kola

- Ne znam da li treba obrazloženje zato ne treba piti kolu? Sad, ko je došao na ideju da ne treba jesti samo picu uz kolu, ali bi generalno bilo odlično kombinovati kolu uz sve ostalo vrste hrane (pošto se taj zaključak nameće iz pitanja) mi je zaista interesantno kao pitanje?! -začuđeno je odgovorila.

Bijeli hljeb i pekmez

-Ne vidim zasto ne može. I jedno i drugo je izvor ugljenih hidrata- jedan slozenih, drugi prostih. Apsolutno može zajedno. Sad, generalno bijeli hljeb je lošiji izbor od crnog, integralnog, hljeba sa sjemenkama sto se nutritivne vrijednosti tiče. Bijeli hljeb je manje vise čisti skrob, ima samo energiju. Danasnji industrijski pekmez je mahom samo šećer i hemija. Ali domaće pravljeni pekmez od voća sa malo šećera samo koliko treba da se održi nije loša kombinacija uz po mogućstvu kvalitetniji hljeb – reči su nutricionistkinje Ankice Simić.

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: