14.08.2015 u 8:53 | Zdravlje | Komentari

Eliksir mladosti koji ima više kalcijuma nego kravlje mlijeko a uz to stimuliše rad mozga..

Iako se suhog voća većina rijetko sjeti da konzumira, malo je onih koji znaju da suhe smokve sadrže više kalcijuma nego kravlje mlijeko.

smokva

Pregršt plodova smokve otkloniće neraspoloženje i nervozu, a spasiće vas i prevrtanja u krevetu kad ne možete da zaspite. Poboljšaće vam koncentraciju i pamćenje, jer stimuliše rad ćelija i podstiče razmenu materija u mozgu.
Vjeruje se da smokva potiče iz Turske i jugozapadne Azije, dok se danas uzgaja u svim toplijim krajevima.

Kao hranljivo i ljekovito voće, smokva je bila poznata čak i prije 4000 godina u Mesopotamiji. Dalje se širila preko Krita do antičke Grčke, gde je postala osnova tradicionalne ishrane. Tu je smokva bila toliko poštovana da je donesen zakon koji zabranjuje izvoz najkvalitetnijih plodova. U starom Rimu smokva je čak smatrana svetim voćem. Kao posebno značajna biljka, spominje se u Kur’anu (muslimanska sveta knjiga), te jedna sura u Kur’nu nosi njeno ime. Već u najranijem periodu bilo je poznato 29 različitih vrsta smokvi, a danas ih, naravno, ima mnogo više.

Energetski i vitaminski sastav

Smokva je vrlo zdravo, ali i kalorično voće. Suvi plod sadrži 50-70% šećera zbog čega dijabetičari ne smiju da ga jedu. Osim toga, smokva sadrži važne vitamine B-grupe, vitamin C i beta-karoten. Od minerala sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar. Količina magnezijuma u ​​suvim plodovima je tri puta veća nego u svježim. Zato su suve smokve važan izvor ovog minerala neophodnog za mišiće, krvne sudove i nervne ćelije.

Ljekovitost smokve

U svijetu je raširena upotreba smokve kao preventivnog i tradicionalnog sredstva protiv kancera. Smokve i njihov mliječni sok imaju jako antiseptičko, fungicidno i dezinfikujuće djelovanje. Mlečni smokvin sok takođe pomaže kod glista i ostalih crevnih napasti, a liječi i gljivice, bradavice na koži i omekšava kurje oči i žuljeve. Ova voćka je poznata i kao blago sredstvo za čišćenje organizma, pri tom ne izazivajući grčeve i dijareju.

Smokve pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska, jer su dobar izvor kalijuma, minerala bitnog za kontrolu krvnog pritiska. Mogu da budu od pomoći čak i pri mršavljenju.

One su dobar izvor vlakana, koja održavaju osećaj sitosti i odgovarajući nivo energije. Dakle, smokve ne goje, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu. Održavanje kostiju u dobrom stanju je još jedna funkcija smokvi, jer su odličan izvor kalcijuma. Osim što rješava probleme sa kostima i zubima, suha smokva je blagotvorna i za nokte, kosu i kožu.

Pravi je eliksir mladosti jer zahvaljujući mnoštvu antioksidanata kojima brani organizam od slobodnih radikala, usporava starenje.

Izvor: web-tribune

Vaš komentar na članak: