22.12.2020 u 21:49 | Recepti, Zdravlje | Komentari

STRUČNJACI SAVJETUJU, POSLUŠAJTE! Sačuvajte pluća od zagađenog vazduha, ove namirnice ubacite u ishranu

Svaki čovjek može jednostavno da sačuva svoje zdravlje od štetnih uticaja vazduha koji diše dokazale su svjetske studije

co2-4767388_1280

Loš kvalitet vazduha odavno se povezuje sa bolestima pluća, srca, bubrega, ali i dijabetesa, Alchajmerove bolesti i drugih demencija, prijevremenih porođaja, kao i mentalnim poremećajima.

Koliko je zagađenje vazduha ozbiljan problem, govori podatak da toksične čestice mogu prodrijeti ne samo u disajne organe, već i u mozak ili polne organe.

Bijelo vino

Loading...

Vino je napravljeno od grožđa, koje ima visok nivo antioksidanata. Studije su pokazale korelaciju između konzumiranja vina i respiratornog i kardiovaskularnog zdravlja. Imajte na umu da možda ne biste smjeli da pijete vino ukoliko ste pod terapijom.

Najnovija naučna istraživanja pokazala su da ishrana pojačana omega-3 masnim kiselinama umnogome može da nam pomogne u borbi protiv zagađivača. Studija Univerziteta Harvard, sprovedena na miševima, pokazala je da simptomi upala i oksidacionog stresa u samim ćelijama mogu biti za 30 do 50 odsto smanjeni unosom hrane kao što je masna riba, lan ili konoplja, kao i to da su baš ove namirnice odlična prevencija za bolesti koje se češće javljaju u zagađenim oblastima.

– Svima koji žive u zagađenim sredinama preporučio bih da uzimaju omega-3 masne kiseline, bilo kroz hranu, bilo u vidu suplemenata. Činjenica je da one nisu lijek, ali su nutrijent koji može mnogo da učini da sačuvamo zdravlje ili spriječimo progres bolesti. U svakom slučaju, s njima možemo da krenemo odmah, dok je ulaganje u emisiju štetnih gasova dugoročna investicija, koja neće tako brzo uroditi plodom – navodi se u ovom istraživanju.

Vitamin E može smanjiti efekte zagađenja vazduha na pluća

Vitamin E može smanjiti efekte zagađenja vazduha na pluća. Studija je zabilježila smanjen nivo vitamina E kod ljudi koji pate od plućnih bolesti kao što je astma, a istraživači su saznali da konzumiranje hrane bogate vitaminom E (na primer avokado ili spanać) pomaže u zaštiti od čestičnog zagađenja.

Paradajz

U ishranu bi trebalo uvrstiti dosta svježeg paradajza, jer paradajz sadrži likopen – antioksidans koji štiti od respiratornih oboljenja.

Sjeme lana

Sjemenke lana imaju visok nivo fitoestrogena i omega-3 masnih kiselina, koji imaju antioksidativna svojstva i djeluju blagotvorno u smanjivanju simptoma astme i drugih alergijskih reakcija.

Ovo sjeme možete svakodnevno jesti u svojim smutijima, salatama, mešati ga sa jogurtom ili ga dodati kuvanoj hrani.

Maslinovo ulje

Vitamin E u maslinovom ulju pomaže funkcionisanju pluća. Takođe, i masne kiseline iz maslinovog ulja pomažu u smirivanju zapaljenskih procesa. Najbolji način da unesete maslinovo ulje i da dobijete maksimalnu korist od toga jeste da ga koristite u salatama. Ne upotrebljavajte maslinovo ulje za prženje i ne izlažite ga visokoj temperaturi, jer bi došlo do uništavanja hemijske strukture ulja.

Izvor: novosti

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: