23.03.2016 u 10:39 | Zdravlje | Komentari

Stavila je prije spavanja listove kupusa na grudi i noge a kada se probudila, osjetila je nešto u svom tijelu što nikada nije do tada!

Nekoliko savjeta za korištenje kupusa u neuobičajene svrhe. Pretpostavljamo da vam nije palo na pamet koliko je kupus zdrav!

kupus-obloge-f

1. Otok

Kupus ima anti-inflamatorno svojstvo, pa je odličan protiv upala. Stavite nekoliko listova kupusa na nateklo područje i ostavite preko noći. Samo se potrudite da ne zatežete previše.

2. Tiroidna žlijezda

Kupus pomaže pravilnom funkcionisanju ove žlijezde. Stavite nekoliko listova kupusa na vrat, obmotajte zavojem i ostavite preko noći. Ujutru ćete sigurno primjetiti razliku.

3. Glavobolje

Stavite nekoliko listova kupusa na sljepoočnice i navucite kapu kako listovi ne bi spadali. Glavobolja bi trebalo da prestane.

Loading...

4. Bol u grudima

Mnoge žene osjećaju bol u grudima, pogotovo kada doje djecu. Ovo je veoma nelagodna situacija, a kupus će sigurno pomoći.

5. Astma

Najveći broj zelenog lisnatog povrća pomaže kod bolesti disajnih puteva, potvrdila je studija australijskog Univerziteta Melburn. Ovo povrće bogato je vitaminima A, C i B6, gvožđem, kalcijumom i vlaknima.

6. Rak materice

Svež kupus, a i njegov sok imaju antivirusna i antibakterijska svojstva. Pospješuje metabolizam estrogena i štiti od raka dojke i materice.

7. Katarakta

Kupus je bogat beta karotenom, što ga čini odličnim za prevenciju od katarakte.

8. Čir na želucu

Isjeckajte pola glavice kupusa, posolite i iscijedite jedan limun. Ostavite da odstoji. Dnevno bi trebalo piti 3-4 čaše ovog soka.

9. Malokrvnost

Kupus sadrži mnogo hlorofila, mineralnih soli i vitamina te se preporučuje malokrvnim osobama, bilo da je sirov ili kuvan na pari.

10. Kupus kao lijek

Ako želite da maksimalno iskoristite pogodnosti koje kupus daje, onda ne bi trebalo da ga kuhate dugo, dinstate ili pržite jer onda gubi hranjive materije, a ostaju samo vlakna koja baš i nisu pogodna za nas.

Izvor: fokuzz.com

Vaš komentar na članak: