15.11.2020 u 15:52 | Zdravlje | Komentari

Moćno sjeme, MELEM, iz prirode o kome se malo zna: Smanjuje holesterol, štiti od dijabetesa i ublažava simptome menopauze!

Bundeva ima odličan učinak na naše zdravlje, a posebno njeno sjeme koje je prava vitaminska bomba za cio organizam.

pumpkin-seeds-1974655_1280

Samo šolja sjemenki ima više vitamina i minerala nego neko drugo povrće ili voće.

- 11.9 grama proteina
- 11.8 grama dijetetskih vlakana
- 6.6 milligrama cinka
- 68 milligrama magnezijuma
- 588 milligrama kalijuma
- 52.1 milligrama gvožđa
- 9 milligrama fosfora
- 35 milligrama kalcijuma

Posebno su dobre sjemenke bundeve golice. One imaju golo sjeme koje nema ljusku, te ne morate da ljuštite sjeme. Prilikom ljuštenja sjemenki obične bundeve treba paziti da se ne ukloni ona tanka, sivozelenkasta pokožica na sjemenu jer se u njoj nalazi najviše ljekovitih sastojaka.

Sjemenke sadrže i omega-3 masnu kiselinu, koja je poznati čuvar srca, ali i dobrog raspoloženja, te kvalitetne proteine – 100 grama ima oko 54 posto preporučene dnevne doze.

Ublažavaju simptome menopauze

Regulišu nalete vrućine , smanjuju glavobolju, te bol u zglobovima i nagle promjene raspoloženja, te su pravi prirodni način za ublažavanje simptoma menopauze.

Naučno je dokazano da sjemenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulišu krvni pritisak.

Loading...

Smanjuju holesterol

Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve mogu da smanje loš holesterol za 13 odsto, a nivo ukupnog holesterola za 10 odsto.

Takođe, konzumiranjem ovih sjemenki, manji je rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, te srčanog i moždanog udara.

Štite od dijabetesa

Sjemenke bundeve obiluju zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Regulišu nivo šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na insulin.

Zbog toga, brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju svakodnevno jedenje sjemeneki bundeve.

Pomažu kod mršavljenja

Bogat su izvor vlakana i proteina, koji su ključni kod mršavljenja. Samo 30 grama sjemenki bundeve ima oko 5 grama proteina, te nam daje duži osjećaj sitosti. Ipak, trebalo bi da ih konzumirate umjereno jer šolja sjemenki sadrži oko 285 kalorija.

Poboljšavaju raspoloženje

Konzumiranjem sjemena bundeve činite dosta i za svoje psihičko zdravlje.

Naučnici su dokazali da smanjenju simptome depresije. Takođe, pomažu u borbi protiv stresa i anksioznosti. Jedna studija je čak pokazala da povećavaju i želju za seksom.

Ublažavaju simptome artritisa

Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve imaju antiupalno dejstvo koje ublažava simptome artritisa. Ukoliko bolujete od ove upale zglobova, jedite oko 30 grama semenki bundeve dnevno.

Sprečavaju nastanak osteoporoze

Bogate su cinkom, mineralom koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje sjemenki bundeve sadrži čak 17 odsto preporučene dnevne vrijednosti cinka.

Pomažu u borbi protiv raka

Jedno špansko istraživanje pokazalo je da sjemenke bundeve sadrže spojeve koje se uspješno bore protiv ćelija raka.

Još jedno istraživanje, ovog puta njemačkih naučnika, potvrdilo je da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23 odsto manji rizik od nastanka raka dojke.

Dobre su za zdravlje prostate

Ulje sjemenki bundeve se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: